21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

Kahvehaneler sinek avlıyor!

Sigara yasağının yürürlüğe girmesi ile birlikte kıraathanelerin iş yapamaz hale geldikleri bildirildi.

19 Temmuz'da yürürlüğe giren sigara yasağı hakkında görüşlerini İHA'ya açıklayan işletme sahipleri zor durumda olduklarını ve işçi çıkarma yolunda olduklarını, ilk günden zarar ettiklerini dile getirdiler.

İşletmeciler, Türkiye'nin bu yasağa hazır olmadığını öne sürerek bu yasayla insanlara sigara bıraktırılamayacağını savundu.

Kırıkkale Lüks Anadolu Kıraathanesi sahibi Şahin Yakut, 20 yıldır 3 işçi çalıştırarak kıraathane işlettiğini fakat sigara yasağının yürürlüğe girmesiyle birlikte işletmenin masraflarını bile karşılayamadıklarını belirtti. Yakut, "Yasağa harfiyen uyuyoruz. Fakat bu sadece işlerimizin durmasına neden oluyor. Bu şekilde giderse 3 işçimi de çıkarmak zorunda kalacağım. Kıraathanemde 30 masa var ama sadece 4 masamız dolu olarak çalışıyor. Bu iş yerinde benimle birlikte 4 aile geçiniyor. En kısa zamanda yetkililer bu işe bir çare bulup bir şeyler yapsınlar. Bizlerin bu şekilde fazla dayanabileceğini sanmıyorum. Sigara içilmediğini duyan vatandaş kapıdan içeri girmiyor" dedi.

İşlerinin tamamen durduğunu belirten Yıldız Kıraathanesi sahibi Güngör Yıldız, "İşlerimiz tamamen durdu. Şehrin merkezinde 25 masalı bir kıraathaneyiz fakat bir tek masa bile dolu değil. İşçimin birini işten çıkarmak zorunda kaldım. Bu şekilde giderse fazla zaman geçmeden diğerini de işten çıkarmak zorunda kalacağım. Biz müşteriyi sigara konusunda uyardığımız zaman vatandaş bir daha buraya gelmem deyip çıkıp gidiyor. Bazıları ise ben sigaramı içerim cezamı da öderim diyor. Bizim cezamızı kim ödeyecek? Dükkanının önünde masa koyabilecek kadar yeri olanlara gün doğdu. Bu şekilde kimseye sigara bıraktıramazlar. Tamamen içilmesini yasaklayıp, fabrikalarını kapatmaları gerekir" şeklinde konuştu.

Platin Kıraathanesi sahibi Hacı Dursun Andiç, 10 yıldır kıraathane işlettiğini ve kendisinin de 45 yıldır sigara içtiğini söyledi. Andiç, "Kırıkkale'de bu işten aile geçindiren binlerce insan var. Kapalı alanlarda sigara içme yasağıyla birlikte biz iş yapamaz hale geldik. Bu şekilde giderse işçilerimizi çıkartıp sadece kendimiz çalışmaya başlayacağız. Bu ülkede sigara içmeyenlerin özgürlüğü olduğu kadar sigara içenlerin de özgürlüğü var. İnsanlar sigara yasağının uygulandığı mekanlara sigara içildiğini bilerek geliyorlardı. Şimdi ise sigara içilmediği için kimse gelmiyor. Türkiye henüz bu yasağa hazır değil" diye konuştu.

Doğuş Kıraathanesi sahibi İbrahim Varsak ise, "10 yıldır bu kıraathaneyi işletiyorum fakat sigara içmiyorum. İşlerimiz tamamen durma noktasına geldi. Ben emekliyim fakat bu şekilde giderse işçilerimi işten çıkartmak zorunda kalacağım. Şu anda kanuna uyup sigara içirmiyorum. Sigara içen bir insana bu şekilde sigara bıraktırılamaz. Burada yasakladılar da ne oldu? Sigara içen kişi dışarı çıkıp yine içiyor. Burada zararlı çıkan biz ve bizim çalıştırdığımız insanlar. Bu şekilde giderse neden devlete vergi vereyim, dükkanımı kapatırım ama olan 3 işçime olur" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2009 Salı 20:54:22
Güncelleme :21 Temmuz 2009 Salı 21:02:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?