16
Mayıs
2024
Perşembe
KIRIKKALE

Kar, üreticilerin yüzünü güldürdü

Kırıkkale'de kar yağışı, meyve ağaçlarının ilkbahar donlarından olumsuz etkilenmesini önlemesinin yanı sıra ekili hububat tohumlarını beslemesi nedeniyle, üreticileri sevindirdi.

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, son 2 yıldır kış döneminde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yüzünden, ilkbahar aylarında meydana gelen don olaylarının özellikle meyve ağaçlarını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Adnan Yılmazer, özellikle Mart ve Nisan aylarında görülen don olayının, meyvede kalite ve rekolteye darbe vururken, fiyatların yükselmesine yol açtığını ifade etti.
Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, yurdu etkisi altına alan kar yağışından üreticiler olarak çok memnun olduklarını ifade ederek, "Tam zamanında yağdı. Bu kar, berekettir. Geçen yılki kuraklığı telafi edebilir" dedi.

Kar kalınlığının Kırıkkale'de 50 santimetreyi aşması ve yerleşim birimlerinin de beyaza bürünmesinin rezerv sularına büyük katkı sağlayacağına dikkati çeken Yılmazer, geçen yılki kuraklığın yaşanmayabileceğini söyledi.

Önemli tarımsal üretim merkezlerinden Kırıkkale'de kar tabakasının ekili olan buğday ve arpa gibi hububat tohumlarına çok iyi bir örtü olduğunu söyleyen Yılmazer, karın tohumlara doğal yoldan azot katkısı sağlayacağını bunun hububatın sağlıklı gelişimi için çok önemli olduğunu dile getirdi.

Yılmazer, "Bizi esas sevindiren konu, karın rezerv sularının artışına yol açacak olması. Eğer, ilkbahar yağmurları da normal seyrinde giderse, yazın su sorunu yaşanmaz. Bu da tabii ki ürün rekoltesi ve kaliteye olumlu yansır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 17:23:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?