22
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRIKKALE

Kırıkkale özlenen suya kavuşuyor

İçme suyu arıtma tesisinde ek ünite inşaatı yaptırılabilmesi için Kırıkkale Belediye Başkanı'na yetki verilebilmesi ile ilgili meclis kararı alındı.

Kırıkkale içme suyu arıtma tesisine su sağlyan kaynak Kızılırmak olup bu su Kapulukaya Barajı’ndan sağlanmaktadır. Kırıkkale belediyesi tarafından yaptırılan araştırmada Kızılırmak nehri su karakteri içinde içme suyu Standardları dışında kalan sülfat ve sertlik oranlarının yüksek miktarda olduğu saptanmıştır.

Bu iki parametrenin yüksek olması sebebiyle su içilirken damak tadında bozuk bir tad bırakmaktadır. Mevcut tesis bu iki parametreyi istenen değerlere indirememiştir. Bunların yok edilebilmesi için ek bir ünite yapılması gerekmektedir. Kısa tabirle yumuşatma ünitesi diye bahsedilen ek ünitenin yapılabilmesi için fizibilite proje çalışmaı ve akabinde yapılan ihale ile birlikte inşaatın yapılarak suyun istenilen değerlere içilebilir hale getirilebilmesi için Belediye Meclisinden bütün işlerin takibi ve protokolleri yapabilmesi için Belediye Başkanı Veli KOKMAZ tam yetki kararı alınmıştır.

Seçimden sonraki geçen süre içinde her hangi bir yanlışlık ya da eksikliğe meydan vermemek için titiz davranılmış tek taraflı fikir almak yerine İller Bankası İSKİ ve Yabancı uyruklu şirketler ve belediyemiz çalışmaları birleştirmek suretiyle su kalitesi yükseltilmesi için en ideal ekonomik sistem seçilmesi amaçlanmıştı. Bu geçen süre içerisinde yukarıda bahsetmiş olduğumuz kurumlarla ortak çalışma yapılmak suretiyle ayrı ayrı raporlar tanzim edilmiş ve bunlar hepsi bir ortak hizmet amacıyla değerlendirilmeye tabi tutulmuştur.

Gerek arıtma tesisi isale hatlarında (tesisten şehre suyu ileten hatlar) su depolarında şehir şebekesinde çok yönlü çalışmalar yapılmış ve suyun kaynağından, musluğa kadar olan bölümden tamamında iyileştirme çalışmaları başlamış ve devam etmektedir.

Bu kapsamda arıtmadan suyun çıkışına kadar su depolarına suyu ileten su hatlarının içinin temizliği şehirdeki su depolarının içlerinin temizliği programlanmış ve bir plan dahilinde yapılmaktadır. Ayrıca şehir şebekelerinde tespit edilen kör nokta diye tabir ettiğimiz şebekenin uç noktaları tespit edilmiş, bu noktalardan durgun halde bulunan su da herhangi bir sirkülasyon olmadığı için koku meydana gelmektedir. Bu kokunun abonelere kadar gelmesi için kör nokta diye tabir ettiğimiz bu bölümlere takviye vanaları konulmaktadır. Bu şekilde şebekenin içinde kalan ve kokuya neden olan sulat dışarı alınıp bertaraf edilmesi sağlanacaktır. Böylece şebekelerden kaynaklanan kirlenmenin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Geçen süre içerisinde İller Bankası da kendi imkanları ile yapmış olduğu araştırmalarının ışığında ek ünite için bir kaç alternatif üretmiş bu amaçla mevcut arıtma tesisisin içinde bulunduğu sahada harita çalışmaları yapmak suretiyle ek ünitenin yapılacağı bölümün plankotesi çıkarılmıştır. Plankote harita çalışmaları tamamlanan bu saha tespit edildikten sonra buraya yapılması düşünülen ek yumuşatma ünitesinin yerine bir ön çalışması olan fizibilite ve proje çalışmaları Başkanımızın Meclisimizden aldığı yetkiyle İller Bankasıyla bir protokol yapması suretiyle daha da hızlandırarak projenin bir an önce bitirilmesi amaçlanmaktadır.Başkanın aldığı yetkiye istinaden proje çalışmalarının tamamlanması akabinde Ek yumuşatma ünitesinin inşaatı yapımına başlanacaktır. Kırıkkale’nin içilebilir su hasreti ek ünitenin devreye girmesiyle bitecektir. Bu konuda 3 koldan şehir şebekelerinin değişmesi, depoların temizlenmesi ve ek ünite ile sorun çözülecektir. Kırıkkale Belediyesi su konusunda elinden geleni yapmaktadır.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 12:42:52
Güncelleme :17 Aralık 2004 Cuma 16:56:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?