22
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRIKKALE

Kırıkkale'ye yeni suyu arıtma tesisi

KIRIKKALE Belediyesi'nin yaptırdığı yeni su arıtma tesisi tamamlanma aşamasına geldi.

Belediye Başkanı Veli Korkmaz, 25 milyon 370 bin YTL’ye mal ettikleri Reverse Osmosis (Membran) su arıtma sistemi tesisini bu ay içinde hizmete açaçacaklarını söyledi.

Başkan Korkmaz, tesis sayesinde Kırıkkale ile birlikte 5 ilçe ve 4 beldenin 20 yıl boyunca su sıkıntısı çekmeyip, musluklarından kaynak suyu kalitesinde su akacağını belirtti.

Kızılırmak üzerinde bulunan Kapulukaya Barajı'ndan alınan suyun arıtılacağı yüzde 95’i tamamlanan tesisi gezen Belediye Başkanı Veli Korkmaz şunları söyledi:

“Kırıkkale’nin günlük ihtiyaç duyduğu su miktarı 55 ile 60 bin metreküp. Tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte biz günlük 90 bin metreküp içme suyu su üretebileceğiz. Kentin ilerleyen dönemlerdeki nüfus yapısı da düşünülerek ayarlanan tesis, Türkiye’de şehir bazında kullanılan ilk tesisi olacak. Daha önce İller Bankası desteği ile yapılan çökertme sistemli bir tesisimiz vardı. Kızılırmak’tan alınan ham su, içmeye müsait olmadığı için Reverse Ozmos denilen bu sistemi büyük bir araştırmanın ardından hayata geçirmeye çalıştık. İddia ediyoruz bu tesis sayesinde Kırıkkale halkı Türkiye'nin en kaliteli suyunu içecek.”

TASARRUF ÇAĞRISI

10 bin ton kapasiteli su deposunun kapasitesini 65 bin tona çıkardıklarını, eski depoların bakımını ve temizliğini yaptıklarını da belirten Başkan Korkmaz, “Böylece halkımız su kesintisinden kurtulup, bu ay içinde sağlıklı suyu içiyor olmanın mutluluğunu yaşayacak. Ancak Kızılırmak suyunda belirgin bir azalma var. Bundan sonra özellikle böyle kaliteli bir suyu halkımızın daha dikkatli kullanacağını ve israf etmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü hiçbir kimse memba suyunu bahçede ve sebze yetiştirmede kullanmaz” dedi.

DHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 15:29:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Halis Taşçı IP: 194.27.42.xxx Tarih : 8.08.2008 15:19:49

Sayın Kırıkkale Belediye başkanını halk sağlığını düşünerek Türkiye'de bir ilk olan membran(ters ozmoz) teknolojisini uygulamaya geçirdiği için candan tebrik ederim. Kırıkkaleli değilim ama örnek bir uygulama olmuş gerçekten. Bu yöntem sayesinde ağır metaller de arıtılabiliyor. Ankara Büyükşehir Belediye başkanına örnek olsun bu uygulama. İkisi de aynı partiden ama mühim olan parti değil hassasiyet, anlayış, vicdan. Melih millete arsenikli suyu içiriyor ne yazıkki.