21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

MKEK'te tarihi imza

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) arasında trenlerin tekerleklerini yapmak için yapılan anlaşma, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de katıldığı törenle imzalandı.

TCDD'den emekli Yakup Şener isimli vatandaşın AK Parti Kırıkkale Milletvekili Turan Kıratlı'ya önerdiği TCDD trenlerinin tekerleklerinin MKE tarafından yapılması projesi, yapılan anlaşma ile hayata geçirildi. MKE Kırıkkale Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen imza törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, MKE Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Rektör Prof. Dr. Ahmet Murat Çakmak ve bazı birim müdürleri ile TCDD ve MKE yetkilileri katıldı.

MKE'nin savunma sanayisi dışında uluslararası satış harekatında tüccar gibi hareket etmesi gerektiğini ifade eden Bakan Gönül, 200 trilyonluk bir anlaşma ile paranın yurt dışına değil MKE'ye aktarılacağını söyledi. Gönül, "Kısa ve orta vadede devam edecek bu gereklilik ulusal sanayinin vazgeçilmezi olacaktır. Dışa bağımlılıktan kurtulacağız. 200 trilyonumuz içeride kalacak ve yeni istihdamlar da oluşacak. Yılda harcanan 20 bin tren tekeri artık Kırıkkale'de üretilecek. Savunma sanayisi kuruluşu olan MKE de yeni bir sermaye piyasasına sahip olacak" dedi.

TCDD'nin geleneklerine çok sadık olduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Yıldırım ise, TCDD'nin sadece yolcu ve yük değil, tarihi de taşıdığını söyledi. Yıldırım, "TCDD'nin birkaç yıl içinde yatırımları 2 kat trilyonu aşacak. MKE artık tren tekerleklerini üretecek. Raylarımızı burada yapacağız. Bu ayrıcalığı MKE'ye taşımamızın sebebi köklü bir geçmişe sahip olmasıdır. MKE'de rekabetçi olmalı, kaliteyi yakalamalı" şeklinde konuştu.

Raylı sistem ihtiyaçlarının ithal yollarla karşılandığını ifade eden TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, yılda 20 bin kadar tren tekerine ihtiyaç duyduklarını ve bunun artık Türkiye'de üretilmesinden gurur duyduklarını söyledi. Karaman, "Var olan iş birliğimizin daha da artacağı düşüncesine sahibim. Kırıkkale anlaşma sonucu tren tekerleği merkezi olacak. Yahşihan zaten lojistik köye dönüşüyor. Ankara-Sivas hızlı tren hattı arasında bulunan Kırıkkale ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda bir atılım yapacak" ifadelerini kullandı.

İmza töreni öncesi MKE'nin tarihi hakkında bilgi veren MKE Genel Müdürü Önsipahioğlu, toplam 5 bin 779 personelin çalıştığını kaydetti. Bunlardan 573'ünün mühendis olduğunu, Türkiye genelinde ise 50 bin kişinin çalıştığını ifade eden Önsipahioğlu, "Kurum 1 Nisan 2003 tarihine kadar anonim şirket statüsünde, 12 bağlı ortaklık ile faaliyet gösterirken bu tarihten itibaren bağlı ortaklık modeli terk edilerek fabrika modeline geçilmiş ve bu düzenleme sonucunda o dönemde 32 milyon YTL tasarruf sağlanmıştır" dedi.

MKE'nin 2005-2008 yılları arasında faaliyetlerini ortalama yüzde15-20 aralığında karla kapattığını hatırlatan Önsipahioğlu, "Konjonktürel değişimler, askeri ihtiyaçlardaki dalgalanmalar dolayısıyla askeri siparişlerdeki değişiklikler, personel hareketleri, stratejik ürün hatlarının işletme giderlerinin yüksekliği ve kur farklarındaki dönemsel değişmeler dönem kar ve zararını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu dönemlerdeki işletmecilik performansına bakıldığında kurumun kaynak tüketen değil artık kaynak oluşturan, kendi kendine yeten, oluşturduğu sinerji ve ülke ekonomisine sağladığı katma değer ile ülkemiz için vazgeçilmez bir sanayi kuruluşu olduğu görülmektedir. Tüm bu açıklamaların ışığı altında kurumun vizyonu Türk savunma sanayiinin en büyük ve önder kuruluşu olarak her türlü konvansiyonel tip silah ve mühimmat alanında Ar-Ge'ye dayalı ürün ve teknoloji üreten, dışa bağımlılığı azaltan, ülke sanayisi ile bütünleşen, teknoloji ihraç eden, dünya pazarında da güvenilen ve aranan bir marka olmaktır"
dedi.

İmza töreni sonrası ağır silah fabrikası ve çelik fabrikası Ar-Ge mühendislik binası, mühimmat fabrikası çevre ekipmanları test tesisi ve CNC atölyesinin açılışı, MKE barut fabrikasının küresel barut üretim tesisinin açılışı gerçekleştirildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2009 Cumartesi 09:16:00
Güncelleme :1 Ağustos 2009 Cumartesi 09:18:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?