21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

Nüfusta kimlik numarası izdihamı

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 29 Mart yerel seçimlerinde TC kimlik numarası olmayanların oy kullanamayacağının açıklamasının ardından nüfus cüzdanında TC kimlik numarası bulunmayanlar yenilemedikleri kimliklerini değiştirmek için İl Nüfus ve Vatandaşlık müdürlüklerine akın etti.

YSK seçmenlerin oy kullanabilmeleri için kimlik numarası taşıyan belge ibraz etmesinin zorunlu olduğu yolundaki açıklamasının ardından birçok ilde olduğu gibi Kırıkkale'de de vatandaşlar kimlik yenileme çalışmalarıyla ilgili nüfus müdürlüklerine müracaat ediyor.

Kırıkkale Nüfus Müdürlüğü de TC kimlik numarası almak isteyenlerle dolup taşarken zaman zaman tartışmalar da meydana geldi. İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne TC kimlik numarası almaya gelenler arasında yürümekte zorluk çeken yaşlılar dikkat çekti. Bazı vatandaşlar YSK'nın bir süre önce internet sitesinde duyurduğu karardan da habersiz olduklarını öne sürdü. Sistem yoğunluğunun yanı sıra beklemekten sıkılan yaşlı kadınlar Valilik bahçesinde çimlere oturarak güneşli havanın tadını çıkarttı. Bu arada 2001 yılından itibaren nüfus cüzdanlarında TC kimlik numaraları yazıldığı için çok sayıda insanın kimliğinde numara olmadığı ortaya çıktı.

Kırıkkale Nüfus Müdürlüğü önünde yaşanan sıkıntılara açıklık getiren Vali Mustafa Bahrettin Demirer, YSK'nın 1 buçuk ay önce duyuru yaptığını söyledi. Vali Demirer, "Sıkıntı memurlarla alakalı değil, insanların belirli saatlerde nüfus idarelerini kullanmayı tercih etmelerinden kaynaklanıyor. Ayrıca, mademki adrese dayalı nüfus kayıt sistemi bir yılı aşkın süredir uygulanıyor, insanlarımız bu işlerde ihmalkar davranmamalılardır. İllaki insanlar birileri bir şeyler istedi diye bu işlerle ilgilenmemeli. Eğer eski nüfus cüzdanınızda vatandaşlık numaranız yoksa bunu vaktinde değiştirmek lazım. Ama biz millet olarak bu hususlarda daha tertipli, dikkatli, düzenli davranmadığımız için bu hadiseleri yaşıyoruz. Sonuçta, buralarda sizin söylediğiniz gibi izdihamlarda olsa benim söylemek istediğim bütün vatandaşlarımız kimlik numaralarını öğrensinler ve sıhhatli bir seçim olsun diye 29 Mart günü sandık başına geldikleri zaman oylarını kullansınlar" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 21:25:35
Güncelleme :16 Mart 2009 Pazartesi 21:35:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?