21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

Ramazan'da sıvı tüketimini artırın

Kırıkkale Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mehmet Öncel, Ramazan ayının bu yıl Ağustos ayına denk gelmesi nedeniyle oruç tutacak kişilerin beslenmede sıvı gıdalar ve su tüketimine ağırlık vermeleri gerektiğini söyledi.

Kırıkkale Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mehmet Öncel, Ramazan'da nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda bilgi verdi. İftar ve sahurlarda aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Öncel, Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ile yanlış beslenmenin pek çok hastalığa davetiye çıkarabileceğini ve su kaybının da fazla olabileceğini söyledi. Başhekim Öncel, "Çok şükür onbir ayın sultanı, mübarek Ramazan ayına ulaştık. Bu ay rahmet kapılarının açıldığı, ibadetlerin bollaştığı bir aydır. Oruç İslam

dininin şartlarından biridir. Bu sebeple oruç tutarken sağlığımızı muhafaza etmek için dikkat etmemiz gereken bazı hususları şöyle tekrar bir gözden geçirelim. Bu sene Ramazan ayı sıcak olan yaz günlerine rastladığı için özellikle sıvı kaybına çok dikkat etmeliyiz. Günlük 2-3 litre su gerekmektedir. Bu gerekli olan sıvıyı aniden iftar saatinde tüketmek yerine geceye bölmeliyiz. Birdenbire soğuk ve fazla miktarda sıvı alınması da bazı olumsuzluklara yol açabilir. Boğaz enfeksiyonları, gastrit gibi" dedi.

Terleme ile kaybedilen tuz ve diğer minerallerin iftardan sonra giderilmesi gerektiğini ifade eden Öncel, "Yine terleme ile kaybedilen tuz ve diğer mineraller iftardan sonra yerine konmazsa bazı arızalar belirir. Halsizlik, kramplar gibi örneklerini çoğaltabilir. Bu yüzden yeteri kadar tuz da alınmalıdır. İftarda fazla miktarda yemek yerine az yemek ve gıda alımını sahura kadar yaymak daha uygundur. Aşırı yağlı ve karbonhidratlı gıdalar sıcak yaz günlerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ramazan ayında

diyet yapma, oruç tutarak zayıflama doğru değildir. Sahurda yenilen aşırı yemekler, mayalı pideler, sabah kalktığında reflü gibi boğaz yanmaları, ağızda tat bozukluğuna yol açacağından buna dikkat edilmelidir. Kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve diyabet hastalarının ikindiden sonra istirahata çekilmeleri, sıcak ortamda durmalarından daha uygundur. Her sene bu tavsiyelerimizi dikkate almayan insanlarımız iftardan sonra ilk on gün içerisinde bağırsak rahatsızlığı, tansiyon, mide rahatsızlığı ve ishal gibi şikayetlerle hastanelere koşmaktadır" şeklinde konuştu.

Başhekim Öncel, yapılan tavsiyeler göz önüne alındığı takdirde vatandaşların Ramazanı ayını rahat geçirilebileceğini söyledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2009 Cumartesi 23:52:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?