21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

Sertifikalık tohum açıklaması

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, Kırıkkale genelinde çiftçilerin sertifikalı tohumluk konusunda sıkıntı yaşadığını, konuyla ilgili olarak milletvekillerinin ilgili birimlerle temasa geçerek sorunun çözümü için çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, çiftçilerin son günlerde, arazilerine ekecekleri sertifikalı tohumluk bulma konusunda sıkıntı yaşadığını belirtirken, Kırıkkale'den gelen talebin ancak yarısının karşılandığını söyledi. Yılmazer yaptığı açıklamada, çiftçilerin il genelinde 10 bin ton civarında talebinin bulunduğunu, fakat Tarım Kredi Kooperatifleri'ne gönderilen toplam sertifikalı tohumluğun talebin ancak yarısını karşıladığını belirterek, sıkıntının giderilmesi için milletvekillerinin devreye girdiğini söyledi. Yılmazer, Kırıkkale'deki tarım açısından sevindirici bir gelişme olarak değerlendirilen alternatif ürünlere yönelme konusunda ise gerek Tarım İl Müdürlüğ'ünün gerekse Karadeniz Birlik Kooperatifi'nin çalışmalarıyla yeni ürünlerde ekili alan miktarının beklenenden daha fazla oranda arttığını söyledi. 

Mısır ekili alanın bin dekardan 25 bin dekara, Fi bitkisinde 5 bin dekar civarında olan ekili alanın 30 bin dekara çıktığını, yonca ekiminde ise 2 bin dekar seviyesinin yakalandığının altını çizen Adnan Yılmazer, şu anda biodizel'in hammaddesi olan kanola bitkisinin üretim alanının bin 500 dekar seviyesine yükseldiğini kaydetti. Yılmazer açıklamasına şöyle devam etti. 

"Buğday ve arpadan zarar eden çiftçilerimiz Karadeniz Birlik Kooperatifi'nin çalışmalarıyla yağlık ay çekirdeği ekimine de ilgi duymaya başladı ve bu yıl dönümde 200 kilogramdan 500 kilograma kadar varan verime ulaşıldı ve Kırıkkale genelinde 20 bin dönümü aşkın alanda yağlık ay çekirdeği ekimi yapıldı." 

Yılmazer, hükümetin yemlik bitkilere verdiği destekten dolayı Kırıkkale'deki çiftçilerin de alternatif ürünlere yönelmeye başladığını ve artık bu yolla zarar eden değil, kar eden çiftçi konumuna gelmeye başladığını, Tarım İl Müdürlüğü'nün de bu yöndeki çalışmalarının dikkat çektiğini dile getirdi. Yılmazer, sulu tarıma geçilmesi konusunda gerekli çalışmaları yürüttüklerini de sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 15:20:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ERTAN TAŞKIN IP: 85.111.5.xxx Tarih : 25.09.2006 14:45:25
Aşağı Mahmutlar Kasabasında çiftçiler 3 yıldan beri alternatif ürün yetiştirmektedir.Brokülo ve karnıbahar üretimi 3 yıldır Aşağı Mahmutlar Kasabasında görevli gönüllü ziraat mühendisi öncülüğünde yetiştirilmektedir.