22
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRIKKALE

Sigara içen her 5 kişiden biri KOAH'lı

Sigara içen her 5 kişiden 1'inin, yaşamı esnasında Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) riskiyle de karşı karşıya olduğu bildirildi. 

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi kütüphane salonunda hastanede tedavi görmekte olan KOAH hastalarına bu konuda bir seminer verildi. Seminerde konuşan Prof. Dr. Mehmet Ekeci, KOAH'ın en sık görülen özelliğinin, akciğerlere giren ve akciğerlerden çıkan havayı nefes darlığına neden olacak derecede kısıtlayabilmesi olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu da KOAH'ın neden olduğu akciğer tahribatını hiçbir şeyin geri döndüremediğini anlattı. 

KOAH'ın ilk evrelerinde, sadece hafif bir nefes darlığı ve ara sıra öksürük krizleri görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Kalpaklıoğlu, "İlk başlarda, çoğu kişi KOAH hastalığına yakalandığının farkında olmaz. İlk belirtiler genel bir hastalık hissi, artan sıklıkta nefes darlığı, öksürük ve ötmedir. Ancak, hastalık ilerledikçe belirtiler ağırlaşır. Sigara, KOAH'ın en önde gelen nedenidir ve bildirilen tüm vakaların yüzde 90'ından sorumludur. Sigara içen her 5 kişiden biri, yaşamı esnasında KOAH geliştirme riskiyle karşı karşıyadır. Ancak, KOAH riski taşıyanlar yalnızca sigara içenler değildir. Daha önce sigara içmiş olanlar ve sürekli sigara dumanına maruz kalanlar da KOAH için potansiyel adaylardır. Gerek bronşit, gerekse amfizemin sigarayla yoğun ilişkisi vardır" dedi. 

"KOAH hakkındaki en iyi haber tamamen önlenebilir bir hastalık olmasıdır" diyen Prof. Dr. Kalpaklıoğlu, erken teşhis ile semptomların büyük ölçüde azaltılabildiğini söyledi. KOAH vakalarının yüzde 90'ının ana sebebinin sigara olduğunu ve sigara içen bir kişinin KOAH'tan ölme riskinin sigara içmeyen bir kişiye oranla 10 kat daha fazla olduğunu anlatan Kalpaklıoğlu şunları söyledi: "Şunu da unutmayın ki, her tür kronik bronşit KOAH'la ilgili değildir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde, KOAH hastası bir kimse ciddi nefes darlığı, öksürük, aşırı miktarda balgam, ötme, tekrarlayan enfeksiyon, ayak bileklerinde şişlik ve derisinde morluk gibi semptomlar yaşayabilir. En son evrelerde, KOAH'lı hastalar sürekli bakım ve nefes alabilmek için ilave oksijene gereksinim duyabilirler. Erken teşhis edilmemiş ise ne yazık ki henüz KOAH'ın bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak, semptomları hafifletmek için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Mevcut tedavi seçenekleri arasında ilaç ve inhaler terapisi, ev oksijen terapisi ve cerrahi terapi sayılabilir. Bu seçenekler, KOAH'la yaşayacağınız hayatın kalitesini artırabilir."
iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2006 Perşembe 10:49:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İBRAHİM CÖNGER IP: 85.104.252.xxx Tarih : 6.12.2006 20:18:29
SIGARA İÇEN BÜTÜN KARDEŞLERİM ABİLERİM VE DİGER BÜTÜN BÜYÜKLERİM İÇİN YAPILMIŞ ÇOK KALİTELİ BİR HABER ANKARADA YAŞIYORUM 26 YAŞINDAYIM UZUNCA BİR SÜREDİR İŞ STREESİ DOLAYISYLA AŞIRI DERECEDE ALKOL VE SİGARA TÜKETİYORDUM FAKAT SİGARANIN ÜZERİNDEKİ SLAGONLAR BANA SİĞARAYI VE ALKOLU ANİ BİR ŞEKİLDE KESTİRDİ (MALÜM STREES İŞ DEYİLMİŞ) SİGARANIN VE ALKOLUN YAPTIGINI HİSSETTİM VE VUCUT OLARAK ÇOK SAGLIKLI BİR SEVİYEYE GELDİM TÜM HEMŞERİLERİMİN DE BU İLLETİ BİRAN ÖNCE KESMELERİNİ TAVSİYE EDERİM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR İBRAHİM CÖNGER