22
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRIKKALE

Uzmanlardan güneş gözlüğü uyarısı!

Uzmanlar yaz mevsimin gelmesiyle birlikte vitrinleri süsleyen güneş gözlükleri kullanımında gözlük kalitesine dikkat edilmesi konusunda vatandaşları uyardı.

Yazın yaklaşmasıyla kendini gösteren güneşte, kullanımı artan güneş gözlüklerinin doktor tavsiyesiyle kullanılması ve 'Sahte' diye tanımlanan kalitesiz gözlüklerin kullanılmaması gerektiğini bildiren uzmanlar, özellikle seyyar tezgahta ucuza satılan kalitesiz güneş gözlüklerinin körlüğe kadar varacak rahatsızlıklara yol açabileceğini vurguladı.

Sahte güneş gözlüklerinin farklı göz hastalıklarına neden olduğunu belirten Kırıkkale Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Umut Arslan, bir güneş gözlüğünün ultraviyole ışınları önlemesi gerektiğini, önlemeyen gözlüklerin kesinlikle takılmaması gerektiğini söyledi.

Yaz aylarında, özellikle 18 yaşından büyüklerin gözlerini korumak için güneş gözlüğü takması gerektiğini kaydeden Dr. Arslan, ozon tabakasındaki delik yüzünden ultraviyole ışınların daha fazla hissedildiğini belirterek, gözlerini güneş ışığından korumayanların sorun yaşayacağını, ancak, sahte güneş gözlükleri kullananlarda daha fazla problemler olabileceğini açıkladı.

Dr. Arslan, "Güneş gözlüğünün takılması gereken aylar başladı. Ancak ucuz olmasından dolayı kesinlikle sahte güneş gözlükleri tercih edilmemeli. Gözlük, mutlaka sertifikası olan mağazalardan alınmalı. Sahte güneş gözlükleri aldatıcı bir karanlık oluşturarak, gözbebeğinin büyümesine neden oluyor. Aldatıcı karanlıkta büyüyen gözbebeği, tüm ultraviyole ışınları gözün içine alır. Bu da kısa süreli kullanımda gözde kızarmaya neden olurken, uzun süreli kullanımda katarakt, göz bebeğine et yürümesi ve retinada yanıklara neden olabilir. Bu nedenle gözünü korumak isteyen, kaliteli güneş gözlüğü takmalı ya da hiç takmamalı" dedi.

Kırıkkale'de Optikçi Kubilay Kavlak, güneş gözlüğü konusunda vatandaşları uyardı. Kavlak, gözlük kullanırken taklitlerden kaçınılması gerektiğini, aksi takdirde gözlerde ciddi sorunlar oluşabileceğini kaydetti. Kubilay Kavlak, "Hangi tür malzemeden yapıldığı ve içinde ne tür kimyasal maddelerin bulunduğu bilinmeyen sahte güneş gözlükleri göz sağlığına kalıcı zararlar veriyor. Bu tür güneş gözlüklerinin kullanılmamasını öneriyoruz. Önceleri cadde ve sokakların köşe başlarını tutan işporta tezgahlarında satılan kalitesiz güneş gözlükleri, günümüzde artık marketlerin gözlük reyonlarını süslüyor. Genellikle Uzakdoğu ülkelerinden Türkiye'ye gelen ve çok ucuz fiyatlarla satışa sunulan sahte güneş gözlükleri, düşük
kaliteli camlardan imal edilmeleri sebebiyle ileri yaşlarda katarakt ve glokom gibi göz hastalıklarına yol açabiliyor. Güneş gözlüğü almadan önce mutlaka doktor muayenesinden geçilmeli. Alınan güneş gözlüğünün mutlaka garantili olmasına dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 17:21:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali rıza IP: 88.231.236.xxx Tarih : 21.05.2008 10:02:16

iyi diyosunuzda optikçilerde gözlükleri çok pahalı satıyorlar .