21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

Vergi silindi, hurda sayısı arttı

Ulaştırma Bakanlığı, ekonomik ve teknik ömrünü doldurmuş kamyon, otobüs, çekici ve tankerlerin hurdaya ayrılmasında 3 bin rakamına ulaştı.

Ulaştırma Bakanlığı, hurdaya ayrılan kamyon, otobüs, çekici ve tankerlerin parçalanıp, tasnif edildiği Kırıkkale'deki MKE Hurda Müdürlüğü'ne bir basın turu düzenledi. Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın'ın eşlik ettiği gazetecilere, bir aracın hurdaya ayrılmasına ilişkin yaşanan süreçler gösterildi.

Yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Aydın, bu sürecin, 2003 yılının başından bu yana Karayolu taşımacılığında başlatılan reform sürecinin bir parçası olduğunu söyledi. Bu uygulamayla, piyasada ekonomik ve teknik ömrünü doldurmuş araçların tasfiyesinin amaçlandığını vurgulayan Aydın, "Şu anda 1979 ve önceki yılları kapsıyor. Kamyon, otobüs, çekici ve tanker sahipleri gönüllü olarak araçlarını getiriyorlar. Bu araçları piyasa değerinin en 3 katına satın alıyoruz" dedi.

Bu araçların daha sonra parçalanıp araç vasfını kaybettiğini ifade eden Aydın, şunları kaydetti: "Buradan el etmek istediğimiz önemli sonuçlar var. Bunların en başında, bu araçlar teknik ömürlerini doldurdukları için yeterli derecede güvenli değiller. Yani trafik için risk oluşturuyorlar. Toplumun can ve mal güvenliği içinde bunların tasfiye edilmesi gerekiyordu. İkinci amacımız ise, bunlar eski teknolojiye sahip olduğu için çevreyi de kirletiyorlar. Ayrıca enerji israfına da yol açıyorlar. Birde bunlar amortisman değerleri sıfırlanmış araçlar olduğu için, diğer yeni araçlarla aynı işi yaparak haksız rekabete yol açıyorlar. Bu tür sorunların tamamından kurtulmak için böyle bir projeyi geliştirdik. Projeyi, merkezi yönetim bütçesinden yararlanmadan, bakanlığın döner sermaye bütçesinden karşılıyoruz."

"HURDA ARAÇTA 3 BİNE YAKLAŞTIK"
Kara Ulaştırması Genel Müdürü Aydın, proje kapsamında 100 bin aracı hurdaya çıkarmayı hedeflediklerini, şu anda ise 3 bine yaklaştıklarını söyledi. Bu uygulamanın 30 Haziran 2010 tarihine kadar devam edeceğini bildiren Aydın, "Eski araçlarını hurdaya teslim edenler ayrıca varsa vergi borçlarından da kurtuluyorlar" ifadesini kullandı.

Aydın, Kırıkkale'nin dışında Kocaeli ve İzmir Aliağa'da da MKE Hurda Müdürlüklerinde aynı işlemlerin yapıldığını belirtti. Aydın, hurdaların MKE tarafından değerine göre tasnif edildikten sonra, metal işleyen eritme ocaklarına satıldığını ve yeniden ekonomiye kazandırıldığını sözlerine ekledi.

Bu arada gazetecilerin tesisleri gezdiği sırada bir otobüs sahibi de aracını hurda olarak işletmeye getirdi. Otobüs sahibi Cafer Kabakçı, otobüsün parçalanmasının ardından duygularını soran gazetecilere, "Çok üzülüyorum. 25 yıldır bu ekmek yiyorum bu arabadan. Böyle olacağını bilseydim evin önünde dururdu" dedi. Oldukça duygulanan Kabakçı, daha sonra ise uygulamanın çok güzel olduğunu ve aracının piyasa değerinin üzerinde satın alındığını söyledi. Kabakçı, eski araçları olanlara uygulamadan faydalanmaları içinde çağrıda bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 18:06:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?