16
Mayıs
2024
Perşembe
KIRIKKALE

Zehirlenmelere dikkat!

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, şofben, soba, kombi gibi günlük hayatta yaygın olarak kullanılan cihazların, hiç beklemedik anda ölümlere neden olduğunu belirtti.

Dr. Uzun, yaptığı yazılı açıklamada, tüm bu olaylarda, zehirlenme nedeninin, kombi, şofben ve sobalardan çıkan fakat bacadan gitmeyip ortamda biriken karbonmonoksit gazı olduğunu kaydetti.

Ortamda yeterli miktarda oksijen bulunduğunda odun, kömür, gaz ve benzin gibi karbon içeren yakıtlar tam olarak yanmakta ve bunun sonucunda nispeten zararsız olan karbondioksit gazının üretildiğini ifade eden, Dr. Uzun, açıklamasında şu görüşlere yer verd:

"Yanma tam olmadığında başka bir deyişle yakıtlarda bulunan karbon, karbondioksite tam olarak çevrilemediğinde ise oldukça zehirli olan karbon gazı da üretilmektedir. Özellikle kış aylarında soba zehirlenmesi adıyla bildiğimiz üzücü ölüm haberlerinin asıl kaynağı da karbonmonoksit gazıdır. Bu nedenle lodos beklenen dönemlerde halkın uyarılması ve gereken tedbirlerin alınması hayati önem taşımaktadır. Sadece düşük seviyedeki karbonmonoksit gazının bile her gün teneffüs edilmesi zamanla önemli sağlık problemlerine neden olmaktadır. Soba zehirlenmelerinin geç fark edilmesi ölümle sonuçlanan tablolar oluşturmaktadır. Bu konuda gereken tedbirlerin alınması, zehirlenme belirtilerinin ve zehirlenen bireye uygulanabilecek ilk müdahalelerin bilinmesi önem arz etmektedir."

Dr. Uzun, bu tür olaylarda vakit kaybetmeden 112 Acil Yardım Hattı'nın aranması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2013 Çarşamba 11:26:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?