21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

Ziraat Odası Hükümet'i uyardı

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, tarım ve hayvancılıkta hükümetin bir an önce tedbir alması gerektiğini söyledi. 

Son yıllarda büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Yılmazer, Et Balık Kurumu'nun özelleştirilmesinden sonra hayvan üreticisinin tüccarın insafıyla başbaşa bırakıldığını bildirdi. Yurt dışından kaçak et girişinin önlenmesini isteyen Yılmazer, "Bunu yapamazsak 5 yıl sonra Türk köylüsünün elindeki hayvancılık bitecektir. Hayvanları sadece hatıra resimlerde göreceğiz. Bugün küçükbaş hayvan etinin üreticiden tüketiciye gidişinde yarı yarıya fark var. Kuzu eti, tavuk kanadı fiyatında üreticiden alınmakta ve vatandaş bu sistemde eti çok pahalı yemektedir. Türkiye'de üretilen hayvan sayısı ve tüketilen miktar ortada. Bu durumda 'Elde fazlalık nereden çıkıyor' derseniz, kaçak etin girişini görürsünüz. 10 bin besici bin tüccarı zengin ediyor. Halk da pahalı et yemek zorunda kalıyor" şeklinde konuştu. 

Çiftçinin kara gün dostu ofis gibi hayvan üreticisinin de bir kara gün dostu bulunması gerektiğini belirten Yılmazer, Nisan ayı içinde Anadolu'da 2-3 gün şiddetli don olayı yaşandığını ve bunun neden olduğu zararın ilk etapta meyvelerde görüldüğünü, daha sonra da hububatta ortaya çıktığını söyledi. 

Yılmazer, "Maalesef çiftçi geçen yılların don hasat kaybını hala alamadı. Şimdi ise Nisan ayında yaşanan soğuk ve don olayı bizi önce meyvelerde ve bağcılıkta vurdu. Köylü zararı ilgili yerlere bildirmeye gitti ama geçmişte ödeme yapılmadığı için şimdi de yapılmayacak diye önemsemedi. Durum böyle olunca ekin ve arpadaki don zararı üretimi yüzde 50 düşürdü. Şimdi ekinlerin boy atmadığını, dene yapmadığını ve bunun dondan kaynakladığını gören çiftçi ne yapacağını belemiyor. Bakanlığın bu konuda acilen önlem alması gerekir. Bu şekilde bizim tarım ve hayvancılıkta Avrupa Birliği'ne girmemiz zor" dedi. 

Nisan ayındaki olumsuz hava koşullarının hububatı etkilediğini söyleyen Tahir Örnek isimli çiftçi de, "Tarlamıza girince ekinlerimiz dizimizi geçmiyor. Bu sene çok zarardayız. Gübre parasını nasıl ödeyeceğiz diye şimdiden kara kara düşünmeye başladım. Yetkililerin bize yardım etmelerini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
.
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2006 Çarşamba 14:16:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?