2
Mayıs
2024
Perşembe
BAHŞILI - KIRIKKALE

Bahşılı Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kırıkkale İli’ne bağlı bir ilçe olan Bahşılı, kuzeyinde Yahşihan,güneyinde Karakeçili, doğusunda Kırıkkale ve Keskin, batısında da Ankara’nın Elmadağ ilçesi ile çevrilidir. İlçe toprakları engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçenin batısında yer alan Küre Dağı (1.551 m.), Denek Dağı’ndan (1.774 m.) sonra yörenin en yüksek noktasıdır. İlçe topraklarını Kızılırmak Nehri sulamaktadır. Ayrıca Karaahmetli Beldesinde Kızılırmak Nehri üzerindeki Kapulukaya Baraj Gölü’nden içme ve sulama amaçlı yararlanılmaktadır. Deniz seviyesinden 700 m. yüksekliktedir. İl merkezine 5 km., Ankara’ya 80 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 243 km2 olup, toplam nüfusu 7.078’dir.

İlçe orman yönünden fakir olup, Kızılırmak yatağında ve çevresinde kerestelik ve kendiliğinden yetişmiş söğüt ve kavak ağaçları yanında yüksek kesimlerde çalılık ve meşelikler vardır.

İlçede ılıman iklim kuşağında yer almaktadır. Ancak bulunduğu alanın denizden uzak oluşu, günlük sıcaklık farkının bozkır olmasından dolayı değişmelere uğraması gibi nedenlerle Karasal İklim hakim olup, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayie dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, arpa, buğday, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, Ayçiçeği, şeker pancarı, karpuz, kavun, üzümdür. Hayvancılıkta sığır, koyun, kıl keçisi, tiftik keçisi besiciliği, tavukçuluk ve arıcılık yapılmaktadır. Hayvancılığa bağlı olarak süt ve süt ürünleri ve yumurta üretilmektedir.

Tarihi kaynaklarda Bahşılı ile ilgili yeterli bilgi olmamakla beraber, halk arasında yaygın bir söylentiye göre, Sultan Murat’ın emrindeki bir grup askerin Orta Anadolu’da kendimize bir yurt edinelim demesi üzerine bu yer onlara verilmiştir. Bu yüzden de kurulan bu köy Bahşılı ismi ile anılmıştır.

Bahşılı’nın tarihi geçmişi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bahşili bir köy olup, Bala ilçesinin bir nahiyesi, daha sonra da Kalecik ve Keskin ilçelerine, son olarak da Kırıkkale’ye bağlanmıştır. Kırıkkale’nin 1989’da il olmasından sonra Bahşılı da 1990’da ilçe konumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 14:47:16

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR