3
Mayıs
2024
Cuma
BALIŞEYH - KIRIKKALE
Belediye Sayfaları
Nufus
280.234
Yüz Ölçümü
4.630
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
8.221
Yüz Ölçümü
615
Belediye Sayısı
28
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Balışeyh Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kırıkkale İli’ne bağlı bir ilçe olan Balışeyh, kuzeyinde Sulakyurt, güneyinde Keskin, doğusunda Delice, batısında Kırıkkale Merkez ilçesi ile çevrilidir. İlçe Denek Dağı ile, kuzeydoğudaki Koçubaba Seydim Tepesi’nin bulunduğu dağlık yöreden alçalan bir arazi üzerinde kurulmuştur. Güneydeki Denek Dağı (1.140 m) ilçenin Keskin ilçesi ile doğal sınırını oluşturmaktadır. Düz bir ova görünümündeki ilçede Kenanbeyobası Köyü’nde meşe ormanları ile kaplı Azgın Yaylası bulunmaktadır. İlçe dahilinde en yüksek rakım 1.140 m., en düşük rakım ise 872 m., ortalama rakım ise 1.000 m.dir. Yüzölçümü 615 km2 olup, toplam nüfusu 11.283’tür.

İlçenin bitki örtüsü, Denek Dağı yamaçlarında maki ve çalılıklarla kaplı, Azgın yaylası da meşe ormanları ile kaplıdır. Bunun dışındaki düzlük alanlar tamamen tarım arazisidir.

İlçede karasal iklim sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları genellikle soğuk ve kısmen kar yağışlıdır. Bölge tipik karasal iklimin hava şartlarına sahip olmakla beraber birkaç km. aralıkla değişik hava şartlarıyla karşılaşılmaktadır.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, mercimek, nohut, şeker pancarı, ayçiçeğidir. Ayrıca meyve ve sebze üretimi de yapılmakta olup üzüm üretimi başta gelmektedir. İlçede hayvancılık büyükbaş hayvan besiciliği ağırlıklı olup, son yıllarda süt sığırcılığı gelişme göstermektedir.

İlçenin geçmiş tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yörede arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmamıştır. Söylentiye göre ilçe ismini Oğuzların Kayı Boyundan Ertuğrul Gazi’nin yakıonı Şeyh Edebâli’nin diğer ismi olan Balı-Şeyh’ten almıştır. Buna dayanılarak yörenin Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Anadolu’ya yerleşen Oğuz Boylarınca yerleşilen bir köy olduğu ve Osmanlı devletinin kuruluş yıllarında da bu niteliği taşıdığı sanılmaktadır. Ayrıca ilçedeki Selçuklu dönemine ait bir caminin bulunması bu iddiayı kuvvetlendirmektedir.

İlçede günümüze gelebilen eserler arasında; Balışeyh Camisi ve BalışeyhTürbesi bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.kırıkkale.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 14:51:22

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR