19
Mayıs
2024
Pazar
DELİCE - KIRIKKALE

Kırıkkale'de organik tarım atağı

Kırıkkale Üniversitesi tarafından başlatılan ve Kırıkkale'nin Delice, Çelebi ve Hasandede kasabasını kapsayan Organik Tarım Projesi'nin ikinci ayağı olan Delice Organik Tarım Ürünleri Projesi için Delice Kaymakamlığı'nda imza töreni gerçekleştirildi.

 

 


Törende bir konuşma yapan Delice Belediye Başkanı Ekrem Karakaya, Kırıkkale Üniversitesinin öncülüğünü yaptığı Organik Tarım Projesi'nin Delice ve Kırıkkale hayırlı olması dileğinde bulundu. Kırıkkale Üniversitesinin Delice'ye bir yüksekokul açma girişimini ilçe halkı olarak takdirle karşıladıklarını, yüksekokulun kurulması için ellerinden gelen tüm desteği sağlayacaklarını söyledi.


Delice Belediyesi olarak yüksekokul yapımı için ilk etapta 2 bina ve 80 dönümlük bir arazi tahsisi yapacaklarını kaydeden Karakaya, ilerleyen dönemde 500 dönümlük bir araziyi Kırıkkale Üniversitesi'ne tahsis etme kararı aldı. İlçemizde Kırıkkale Üniversitesi'nin bir kolunu Delice'de ağırlamaktan onur duyacağız" dedi.


Törende bir konuşma yapan Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Ahmet Murat Çakmak da Kırıkkale Üniversitesi olarak üniversite-çevre işbirliği kapsamında Kırıkkale il merkezi ve çevre belediyeleriyle çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmaların en önemlisi bu ilçelere meslek yüksekokulu kazandırılması ve o yörenin gençlerine meslek edindirilmesi şeklinde açıklamalarda bulundu.


Rektör Çakmak, Delice ilçemizde bir yüksekokul kurma çalışmalarında son noktaya gelinmiş olup, önümüzdeki günlerde teklifimizi YÖK başkanlığına sunacağız. Delice'de kurulacak yüksekokulda, yörenin temel uğraş alanları olabilecek organik tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı programlarının açılması planlanmaktadır" şeklinde konuştu.


Türkiye'de organik tarımın 1986 yılında hayata geçildiğini ve o yıllarda sadece yabancı şirketlerin ihraç ürünleri üzerinde ülkemizde çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Ahmet Murat Çakmak, " 2005 yılına kadar ülkemizde sadece ihracata yönelik sekiz üründe uygulanan organik tarım bu yıldan çeşitlenerek bugün 80 çeşide ulaştı. Organik tarım bir ürünün üretiminin başından paketlenmesi kadar kontrol edilmesi dayalı bir sistemdir" dedi.


Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Çakmak, " Üniversitemiz organik tarım alanında Eurogap sözleşmesinin gerektirdiği kurallar doğrultusunda Avrupa Birliği standartlarında organik tarım yapacaktır. Bu çerçevede Kırıkkale Üniversitesi ve Delice Belediyesi işbirliği kapsamında, Delice'de 500 dönümlük arazide, modern damla sulama sistemleri ve Eurogap sertifikasyonuna uygun, insana ve çevreye zarar vermeyen, sürdürülebilir iyi tarım uygulamaları doğrultusunda bin adet yan bodur kiraz dikimi ile organik tarım programı 'na başlanacaktır" şeklinde konuştu.
Delice'ye yüksekokul açılması ve organik tarım projesine katkılarından dolayı Delice kaymakamlığı ve Delice Belediyesine teşekkür eden Çakmak, tüketicilerin arz ettikleri yaş meyve ve sebze ürünlerinde son yıllarda yaşanan sıkıntıları organik tarım projesi ile asgari'ye düşürmek istediklerini söyledi.


Projeyi Eurogap protokolü çerçevesinde gerçekleştireceklerini de ifade eden Rektör Çakmak, Eurogap protokolü hakkında da katılımcılara bilgi verdi. Çakmak, "İnsan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel kalıntılar içermediği, çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretilen ve üretimi sırasında üretimle ilgili insanların veya diğer canlıların refahının olumsuz olarak etkilenmeyen, uluslararası alanda kabul görmüş bir programdır. Üretimi sırasında tüketicinin bulunduğu ülkenin tarımsal mevzuatı ve ürünün yetiştirildiği ülkenin tarımsal mevzuatına uygun işlemlerin yapıldığını kabul eden Eurogap projesi şuan için tarımı destekleyen ve geliştiren bir projedir" şeklinde konuştu

iha
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2008 Cumartesi 06:40:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?