3
Mayıs
2024
Cuma
KARAKEÇİLİ - KIRIKKALE

Karakeçili Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kırıkkale İli’ne bağlı bir ilçe olan karakeçili, kuzeyinde Bahşılı, doğusunda Keskin ve Çelebi ilçeleri, güneyinde Bala ilçesi ile çevrilidir. Bozkır görünümünde düz bir alanda kurulmuştur. Kırıkkale’ye 35 km, Ankara’ya 95 km. uzaklıktadır. Denizden 1.100 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 225 km2, 2000 yılında yapılan genel nüfus sayımı sonuçlarına göre 8.296’dır.

İklimi, İç Anadolu bölgesinin tipik kara iklimine sahiptir. Kışları oldukça sert ve kar yağışlı,hava sıcaklığı kış boyunca genelde sıfırın altındadır. Yazları sıcak ve kurak geçer. Yağışlar çoğunlukla sonbahar ve kış mevsiminde düşer.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olup, yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, Buğday, Arpa, Şekerpancarı, Ayçiçeği, Kavun, Karpuz, Soğan, Fasulye Mercimektir. İlçede modern ve sulu tarımın yanında seracılık son yıllarda gelişme göstermiştir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan yetiştirilmektedir.

Yörede arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmadığından, ilçenin İlkçağ tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Ayrıca yörede arkeolojik ve sanat tarihi yönünden önem taşıyan kalıntılar da bulunmamaktadır.

Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyunun en büyük aşireti Karakeçili 1219 yılında, Ertuğrul Gazi önderliğinde Pasin Ovası’na yerleşmiş, daha sonra da Anadolu’nun içerisine göç etmişlerdir. Eski Osmanlı kaynaklarına göre Karakeçili Aşireti XV.-XVI.yüzyıllarda Kırşehir yöresine göç etmişlerdir. XVII.yüzyılda Ankara-Eskişehir arasında hayvancılığa elverişli otlakları bulunan bölgelere devlet tarafından yerleştirilmiştir. Bunlardan bir grup boy da Ankara’ya gelerek Karacadağ yöresine yerleşmişlerdir. Karakeçililerin bir boyu, Karakeçili’nin olduğu yere gelerek yerleşmişlerdir.

Osmanlı döneminde Ankara sancağına bağlı olan bu yerleşim 1957’de Bala ilçesine bağlı iken, Belediye teşkilatı kurulmuş, Kırıkkale’nin 1989’da il olmasından sonra, 1990’da da Kırıkkale’ye bağlı bir ilçe konumuna getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.kırıkkale.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 14:56:29

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR