3
Mayıs
2024
Cuma
KESKİN - KIRIKKALE
Belediye Sayfaları
Nufus
280.234
Yüz Ölçümü
4.630
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
21.371
Yüz Ölçümü
1.463
Belediye Sayısı
56
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Keskin Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kırıkkale İli’nin bir ilçesi olan Keskin, kuzeyde Kırıkkale ili ile Balışeyh İlçesi, doğuda Çiçekdağı ve Delice ilçesi, batıda Karakeçili, güneyde Çelebi ve Kırşehir ilinin Kaman ve Akpınar ilçesi ile çevrilidir. İlçe toprakları plato niteliğinde olup, Denek Dağı ile engebelenmiştir. İlçe Denek Dağı’nın 5 km güneyindeki At Tepesi ile Kartal Tepesi’nin yamaçlarında kurulmuştur. Güneybatıdaki Kızılırmak Vadisi ile Delice Çayı arasında uzanan ilçenin güneydoğusunda Denek Dağı, güneybatısında da Böhrek Dağı ile Çelebi Dağı bulunmaktadır. Küçük tepeler ve düzlüklerden oluşan ilçe arazisini Kılıçözü Deresi ile Kızılırmak sulamaktadır. Ayrıca Kızılırmak üzerinde kurulan Kesikköprü Barajından da sulama amaçlı yararlanılmaktadır. Kırıkkale’ye 27 km., Ankara’ya 100 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1140 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 1.463 km2, toplam nüfusu 58.867’dir.

Keskin’ de tipik kara iklimi hüküm sürmektedir. Kışları oldukça sert ve yağışlıdır. Yazları ise sıcak ve kurak geçer. Yağışlar az olduğundan yaz aylarının sonunda bir Bozkır görünümündedir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, arpa, buğday, nohut, ayçiçeği, yonca, mısır, yem bitkileri, fasulye ve mercimektir. Ayrıca armut ve elma başta olmak üzere meyve ve sebze üretimi de yapılmaktadır. İlçede hayvancılık genellikle besi hayvancılığı olup, sığır, koyun, keçi, ve kümes hayvanı yetiştirilmektedir.

Keskin, Denek Dağı yakınlarında kurulmuş olmasından dolayı önceleri Denek Madeni adını almış, daha sonra Keskin Madeni denilmiştir. Sonradan bu isim kısaltılarak Keskin’e dönüşmüştür.

Keskin’in Göçbeyli Köyü’ndeki bir höyük, Ceritkale Köyü yakınlarındaki mağaralar ve kayalardaki boğa ve aslan kabartmaları burada bir Hitit yerleşimi olduğunu göstermektedir.

Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’ya yerleşen Oğuz Boylarından, Barak ve Cirit Obaları buraya yerleşmişlerdir. Kızılırmak üzerinde, Köprü Beldesi ile Karakeçili arasında bulunan, 1200 yıllarında yapılmış Selçuklu Dönemine ait bir eser olan Çeşnigir Köprüsü yörede Selçuklu yerleşimi olduğuna işaret etmektedir. Ayrıca köprünün yanı başındaki han veya kervansaray kalıntıları da Keskin’in Selçuklu döneminde kervan yolu üzerinde bulunduğunu göstermektedir.

Osmanlı döneminde buraya Bosna-Hersek ve Romanya’dan gelen göçmenler yerleştirilmiştir. XIX.yüzyılda Ankara vilayetinin Kırşehir sancağına bağlı bir kaza merkezi olan Keskin, 1915’te Ankara Merkez sancağına bağlanmıştır. Keskin belediyesi 1894’te kurulmuştur. 1891 yılında Kırşehir Sancağına bağlı İlçe olmuştur.

Çeşnigir KöprüsüKeskin Kurtuluş Savaşı’na destek vermiş, Atatürk burada Keskinlilerle görüşmeler yapmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra Keskin halkı 1926’da bir uçak satın alarak yeni Türkiye Cumhuriyeti ordusuna hediye etmiştir. Keskin-1 ismi verilen bu uçak Türk ordusunda hizmet vermiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Haydar Sultan Camisi, Haydar Sultan Türbesi, Çeşnigir Köprüsü, Sivil Mimari Örneklerinden Fişekhane Binası, Kibrithane Binası, Taş Mektep ve diğer evler, Ortodoks Kilisesi vardır. Ayrıca ilçede Erken Hıristiyanlık döneminde yerleşim yeri olduğu söylenen Sulu Mağara bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kırkkale.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 14:58:55

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR