2
Mayıs
2024
Perşembe
SULAKYURT - KIRIKKALE
Belediye Sayfaları
Nufus
280.234
Yüz Ölçümü
4.630
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
9.427
Yüz Ölçümü
741
Belediye Sayısı
27
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Sulakyurt Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kırıkkale İli’ne bağlı bir ilçe olan Sulakyurt’un doğusunda Delice, güneyinde Balışeyh ilçeleri batısında Ankara, kuzeyinde Çankırı, kuzeydoğusunda da Çorum ili yer almaktadır. İlçe toprakları orta yükseklikteki dalgalı düzlüklerden oluşmaktadır. İlçenin doğu ve güneydoğu kesimini Karagüney Dağı (1.374 m.) engebelendirir. İlçe topraklarını doğal sınırını oluşturan Kızılırmak ve Sulakyurt Çayı sulamaktadır.Deniz seviyesinden 830 m. yüksekliktedir. İl merkezine 52. km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 741 km2 olup, toplam nüfusu 18.026’dır.

İlçede Karasal İklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Tabi bitki örtüsünü bozkırlar oluşturmaktadır.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, arpa, buğday, ayçiçeği, nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek, kavun, karpuz, şeker pancarı, yoncadır. Bunların yanı sıra sebze ve meyve de üretilmekte olup, elma, armut, üzüm başlıcalarıdır. Hayvancılıkta ise büyük ve küçükbaş hayvanın yanı sıra kümes hayvanı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sığır, kıl keçisi, koyun yetiştirilmektedir. Son yıllarda süt inekçiliği gelişme göstermiştir. İlçede 5 adet un fabrikası olup, küçük çapta sanayii kuruluşları bulunmaktadır.

Yörede arkeolojik araştırma yapılmadığından tarih öncesi ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Kaynaklarda ilçenin XV.yüzyılda Kalecik Nahiyesine bağlı bir köy olarak Şeyh Şami tarafından kurulduğu yazılıdır. Evliya Çelebi Şeyh Şami’den söyle söz etmiştir: “Asıl adı Hamza’dır. Hamzavi Tarikatı ondan kalmıştır. Nice kerametleri görülmüştür.” Diyerek onu methetmiştir.Yaptığı camiyi ve türbesini uzun uzun anlatmış ve tekkede aklına şu beyit gelmiştir.

“Hazreti Şeyh Şami’yi gelüp ziyaret eyledik;
Çok şükür Hakka yine hüsn’i ibadet eyledik.” Ardından da bu köye açıklık getirerek
“...Orada ilerde Şeyh Şami köyüne geldik. Bu Çankırı toprağı Sivas Eyaleti arasında keskin için; Kalecik Nahiyesinde 200 evli mamur ve güzel bir köydür. Ama yine evleri toprağın içindedir.” demiştir.

Sulakyurt ve çevresi Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Danişmentoğullarının egemenliğine, sonra da Selçukluların hakimiyetine girmiştir. Selçukluların yıkılmasından sonra 1308’de önce İlhanlılar, ardından Eretna Beyliği, Kadı Burhanettin yönetimine girmiş, Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Yıldırım Beyazıt’ın Ankara Savaşı’nda (1402) Timur’a yenilmesinden sonra burada Osmanlı egemenliği sona ermişse de Çelebi Sultan Mehmet yöreyi tekrar Osmanlı topraklarına katmıştır.

İlçenin Şeyh Şami ismi kuruluşundan 1940 yılına kadar sürmüş olup, 1940 yılında Konur ismini alarak Bucak merkezi haline gelmiştir. 1956 yılında Belediye kurulmuş ve 1960 yılında Sulakyurt adıyla Ankara İline bağlı İlçe merkezi olmuştur. 1989 yılında Kırıkkale’nin il olması ile Ankara’dan ayrılarak Kırıkkale iline bağlı bir ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen eserler arasında, Koçubaba Camisi, Şeyh Şami Camisi, Küçük Şami Camisi, Şeyh Şami Türbesi ve Koçubaba Türbesi bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kırıkkale.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 15:01:15

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR