2
Mayıs
2024
Perşembe
YAHŞİHAN - KIRIKKALE

Yahşihan Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kırıkkale İli’ne bağlı bir ilçe olan Yahşihan, güneyde Bahşili İlçesi, doğuda Kırıkkale İl Merkezi, batıda Elmadağ İlçesi, kuzeyde Kalecik İlçesi ile çevrilidir.

Kızılırmak nehrinin sağ doğu kıyısında, Kara Güney dağının Güney eteklerinde kurulmuştur. Kızılırmak ilçe arazisini ikiye bölmektedir. İlçe toprakları Demirbel, Ardıçlı tepeleri ile Küre ve Delikli Dağları ile çevrilidir. İlçe topraklarından kaynaklanan sular araziyi sulamaktadır. Kırıkkale’ye 6 km., Ankara’ya 70 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 680 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü , 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımına göre, toplam nüfusu 14.098’dir.

İlçe ılıman iklim kuşağında yer almaktadır. Ancak bulunduğu alanın denizden uzak oluşu, günlük sıcaklık farkının bozkır olmasından dolayı değişmelere uğraması gibi nedenlerle Karasal İklim hakim olup, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, ayçiçeği, sebze ve meyvedir. Hayvancılıkta büyükbaş hayvan yetiştirilmekte olup, süt ve süt ürünleri üretilmektedir. İlçede makine ve tarım aletleri fabrikaları, 1 adet hazır-beton tesisleri, Demir yolu üzerinde demir madeni kırma-eleme tesisleri, vana fabrikası, 1 adet konfeksiyon imalat atölyesi, organize sanayi bölgesi ve küçük sanayi kuruluşları bulunmaktadır.

İlçe tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Ancak İl merkezine yakınlığından ötürü, Hitit İmparatorluk Çağı, Frig ve Hellenistik-Roma Çağları ile Bizans, Selçukluların yörede egemen oldukları sanılmaktadır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Oğuz Türklerinden bir boy Kırıkkale çevresine yerleşmiştir. Eski tarihlere göre İboğlu, Bükoğlu ve Öksüzoğlu isimli boylar Yahşihan’ın bulunduğu Kızılırmak’ın bulunduğu bir vadiye yerleşmişler, burada küçük bir köy kurmuşlardır. Ankara ile ilgili kayıtlarda 1150’de buradaki köy 40 haneye yükselmiş, Ankara-Kayseri-Çorum yolu üzerinde bulunmasından dolayı da, köyde hanlar yapılmıştır.Söylentiye göre de Yıldırım Beyazıt’ın Timur ile yaptığı Ankara Savaşı (1042) sırasında da her iki taraf bu hanlarda bir gece kalmıştır. Bu yüzden de buraya Güzelhan anlamına gelen “Yahşihan” ismi verilmiştir. Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı topraklarına katılmış, Ankara Savaşı’ndan sonra, bir süre Timur buraya egemen olmuş, Çelebi Sultan Mehmet Zamanında da Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Cumhuriyet döneminde nahiye merkezi iken, Kırıkkale’ye sanayi tesislerinin kurulmasından sonra önemini kaybetmiş ve nahiye merkezi teşkilatı 1924 yılında Kırıkkale’ye nakledilmiştir. 1956 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1989 yılında Kırıkkale’nin il olması ile, 1990’da ilçe konumuna getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kırıkkale.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 15:03:51

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR