4
Mayıs
2024
Cumartesi
KIRŞEHİR

KALEHÖYÜK ESERLERİNE 'JAPON USULÜ' KORUMA

Tarihi Tunç Çağı'na kadar dayanan Kırşehir Kalehöyük eserleri, Kaman'da inşa edilen Japon yapımı müzede sergilenecek.

Arkeolojik alandan çıkarılan 2 bin 500 civarında eser, deprem, yangın, hırsızlık ve zamanın yıpratıcılığı gibi olumsuzluklara karşı koruma altına alınmış olacak. Müze, Türkiye'de 'Japon yılı' ilan edilen 2010'da ziyarete açılacak.

Japon kültürel hibe programı çerçevesinde 430 milyon yen ayrılarak inşa edilen müzenin temeli 2008'in Haziran ayında atıldı. 10 ayda bitirilen müze, teknik özellikleri ile benzerlerinin arasından sıyrılmayı başardı. Japonya'nın önemli şirketlerinden Kajima tarafından yapılan müze, sergilenecek eserlerin önemi göz önünde bulundurularak dizayn edildi. Arkeolojik eserleri muhafaza amacıyla en ileri teknolojiyle donatıldı.

Yapının mimarisine Kalehöyük'ün orijinal formu ilham kaynağı oldu. Bin 500 metrekare kapalı alana sahip müze; sergi salonları, eserlerin inceleme-araştırma-fotoğraflama ve restorasyonuna imkan tanıyan laboratuvar, konferans köşesi, kütüphane, depo gibi bölümlere ayrıldı. Güvenlik, aydınlatma, ısıtma gibi sistemler yedekli olarak binaya yerleştirildi. Sistemin bozulması halinde yedeğinin devreye girebileceği mekanizma oluşturuldu. Binanın en önemli özelliklerinden biri ise iklimlendirme sistemlerinin kurulmuş olması. Özellikle eser depoları ve sergi salonunda kullanılan sistem, eserlerin zamana, toza ve ışığa karşı yıpranmasını önlüyor. 2010 yılında ziyaretçilere açılacak olan müzede kazı yöntemleri ve çıkarılan eserleri görme imkânı olacak. İnşaatı biten müzenin bu süre içinde teşrifatı yapılacak. Eserler taşınacak ve yerleştirilecek.

Arkeolog Omura: Kalehöyük'ten her yıl 1 milyon eser çıkıyor

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek eserler, yine Japon kazı ekibi tarafından 23 yıldan bu yana yapılan kazılardan elde edildi. Kazı heyeti başkanı arkeolog Dr. Sachihiro Omura'nın verdiği bilgilere göre, çalışmalarda her yıl yaklaşık 1 milyon eser çıkarılıyor. Ancak çoğu eser çok küçük parçalardan oluştuğu için sergilenmiyor. Saklanan eserler arkeolojik açıdan değerli; ancak görsellik açısından önemli bulunmadığı için depolarda tutuluyor. Çıkarılan eserler bugüne kadar Kırıkkale Müzesi'nde sergileniyordu. Japon kazı heyeti, en az 50 yıl daha bölgede çalışma yapmayı planlıyor.

 

Aslıhan Aydın - Zaman
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 17:51:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erman uca IP: 78.160.176.xxx Tarih : 15.04.2009 18:25:24

şu kırıkkalade sergilenmesi olayına takıldı kafam. kırşehir müzesinin suyu mu çıktı da kırıkkaleye gidiyor bizim şehrin eserleri