4
Mayıs
2024
Cumartesi
KIRŞEHİR

"Hayat Yaşama Değer" konferansı

Doç. Dr. Adnan Cansever, intiharın genetik, biyolojik ve psikososyal sebeplerden olduğunu belirterek, “Fakat hiçbir zaman intihar edecek kişiyi önceden bilemesiniz” dedi.

Kırşehir Emniyet Müdürlüğü'nce düzenlenen ve Doç. Dr. Adnan Cansever'in konuşmacı olarak katıldığı "Hayat Yaşama Değer" konferansı Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda yapıldı.

Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Emrullah Çuhadar, emniyet mensupları, sivil toplum örgütleri, daire müdürleri ve davetlilerin katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Emniyet Müdürü Osman Öztürk, vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamakla görevli olduklarını söyledi.

Öztürk, “İçimizdeki insan, vatan ve bayrak sevgisiyle, çağdaş hizmet kalitesini yakalayarak halkımıza, devletimizin sıcak dost elini uzatarak hizmet etmek kurumsal amacımız ve hedefimizdir. Kırşehir'de meydana gelen intihara teşebbüs olaylarına karşı uygulamaya konulan en önemli proje 'Hayat Yaşamaya Değer' adlı projedir" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Adnan Cansever ise, intihar vakalarındaki oranın nüfusa göre yüz binde on olduğu belirterek, "Yaşlılar gençlere göre daha az intihar ediyor. Fakat yaşlıların teşebbüsleri ölümle sonuçlanıyor. İntihar olaylarında ülkemiz, Avrupa ülkelerinden daha az sayıda olduğunu gösteren belirtiler var. Bu da din kavramının güçlü olmasında kaynaklanıyor. Kadınların, erkeklere göre teşebbüsü daha fazla oluyor. Fakat hiçbir zaman intihar edecek kişiyi önceden bilemesiniz" dedi.

İntiharın genetik, biyolojik ve psikososyal sebeplerden olduğunu belirten Cansever, "Ayrıntıya girmeden yapılacak incelemeler doğru olmaz. Risk etkenlerini iyi bilmek ve kişideki uygulamasını doğru yapmak lazımdır. Kişinin genetik, yaş, cinsiyet, ırk, din, sosyal desteğin olmaması, işsizlik, reddedilme, ruhsal bozukluk ve bedensel hastalıklar gibi faktörleri göz önünde tutmak lazımdır. İntihar iç ve dış uyarıların tetiklediği, şiddetli olumsuz duygulardan kaçmak ya da korunmak için gerçekleştirilen öğrenilmiş bir davranıştır. Ruhsal durumumuz vücudumuzdaki kaslar gibi çalışır belli bir yükü kaldırabilir. Zamanla hafif yüklerde ağırlaşır ve çekilmez olur. Bu konuda daha duyarlı bir topluma ihtiyacımız var" diye konuştu.

Konferansın andından Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Doç. Dr. Adnan Cansever'e teşekkür plaketi verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 12:09:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?