2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

10 dolara bir yumurta

Mucur ilçesinde yetiştirilen devekuşlarının, gün içerisinde ağırlığı 2 kilogram olan 12 ila 18 adet yumurta ürettikleri öğrenildi.

Devekuşu yetiştiricisi Ramazan Acıöz, 1.5-2 kilogram arasında değişen devekuşu yumurtasının 24 adet tavuk yumurtasına eş değerde olduğunu söyledi. Acıöz, "Genelde yemeklik olarak kullanılan deve kuşu yumurtaları, içleri boşaltıldıktan sonra dekoratif eşya olarak da değerlendirilebiliyor. Yabani devekuşları yaklaşık 12-18 yumurta yumurtlarken, çiftliklerde beslenen evcil devekuşları 40-80 adet yumurta yumurtlarlar. Yuvada her zaman birkaç yumurta bırakılarak diğerleri alınır. Böylece yumurta verimi arttırılmaya çalışılır. Bazı durumlarda bir dişi 100 yumurtaya kadar yumurtlayabilmektedir" dedi.

Devekuşu yumurtasının ağırlığının 2 kilograma kadar çıktığını kaydeden Acıöz, "Devekuşları, doğal koşullarda genellikle küçük topluluklar halinde bulunurlar. Bunun yanı sıra tek başına yaşayan devekuşları da vardır. Devekuşlarının üremeleri yumurtayla olur. Doğal koşullarda dişiler, kumlu toprağın içine kazdıkları çukurun içine yumurtalarını bırakırlar. Her dişi bir gün ara ile yumurtlamak üzere 6-8 arasında yumurta bırakır ve böylece her kuluçka döneminin başına kadar her çukurda 60-80 arasında yumurta toplanır. Yani bir devekuşu yumurtasının ağırlığı 1.5-2 kilogram arasında değişir ve yine bir yumurtadan yaklaşık 18 kişilik omlet yapılabilir. 1 adet devekuşu yumurtasının fiyatı ise 10 ila 15 dolar arasında değişiyor" dedi.

Devekuşlarının hayvanlar aleminde en hızlı koşan iki bacaklı olduğunu ileri süren Acıöz, kuşların saatteki hızlarının 70 kilometreye ulaştığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2008 Salı 17:25:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?