2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

2007 yılında 490 işyeri açıldı

Kırşehir Esnaf v Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı (KESOB) tarafından yapılan açıklamada, Kırşehir'de 2007 yılı içerisinde 490 işyerinin açıldığı, 461 işyerinin kapandığı bildirildi.

Konuya ilişkin bilgiler veren KESOB Başkanı Bahamettin Öztürk, 2007'de özellikle küçük esnaf ve sanatkarın büyük sıkıntı çektiğini belirterek, "Ülkemiz ekonomisinin orta yapısını, belkemiğini oluşturan alın teri, göz nuru el emeğini, küçük sermayesi ile birleştirerek üretim yapan, istihdama katkı sağlayan, artı değer yaratan küçük esnaf ve sanatkarlarımızın ekonomik ve sosyal sorunları 2007 yılında tam olarak çözümlenememiştir. Hükümetimizden beklentilerimiz 2008'de daha fazla olacak" dedi.

Kent merkezinde kurulan büyük mağazaların küçük esnaf ve sanatkara büyük darbe vurduğunu belirten Öztürk, "İlimizde bir çoğu yabancı ortaklı büyük mağazalar açılmaya devam etmektedir. Büyük sermaye, gözünü ülkemizdeki sıcak paraya dikmiştir. Ülkemiz adeta açık pazar haline getirilmiş, herkesin iştahını kabartan tüketim toplumu oluşturulmaktadır. Bu mağazalar esnaf ve sanatkarlarımızın ekmeğini bazı hileli işlemlerle çalmaktadır. İğneden ipliğe, tencereden tavaya her türlü ürün bu mağazalarda satılmaktadır. Haksız ve hileli indirimler yapılıyor gibi gösterilerek tüketici halkımız kandırılmaktadır. Bu mağazaların şehir merkezlerine açılışına izin verilmemelidir" dedi.
'2008'DEN BEKLENTİ YÜKSEK'

Diğer yandan, Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı'nın birinden emekli olmasına rağmen, açlık ve yoksulluk sınırı altında emekli maaşı alması sebebi ile hayatını idame ettirmek için esnaflık yapan kişilerin maaşlarından sosyal güvenlik destekleme primi kesintisi uygulaması devam ettiğini belirten Başkan Öztürk, "Bu işyerlerinin üretime, istihdama katkıları dikkate alınmamaktadır. Bu işyerlerinde binlerce çırak, kalfa, işçi hem geçimini temin etmekte hem de bir meslek ve sanat öğrenmektedir. Emekli esnaftan yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisine son verilmelidir. Bu küçük işletmeler devletimiz tarafından yeni program ve projeler üretilerek teşviklerle desteklenerek daha çok ve daha kaliteli üretim yapmaları için desteklenmelidir " dedi.

Bütçe açıklarının küçük esnafa yüklendiğini de kaydeden Başkan Öztürk, "Bu güne kadar ki uygulamalarda bütçe açıkları küçük esnaf ve sanatkarlara yeni yeni vergiler çıkartılarak kapatılmaya çalışılmaktadır. Oysa küçük işletmeler ilk açılış tarihlerinden itibaren beş yıllık süre ile vergi dışı bırakılarak teşvik edilmelidir. Yaratmış oldukları artı değerler incelendiğinde, vergiden daha çok devlete katkı sağladıkları görülecektir. Küçük işletmeler devlet tarafından kapanmaya zorlandığında sonuçları çok iyi değerlendirilmelidir. Buralarda çalışan kişilerin işsiz kalıp, kahvehaneleri doldurmaları ülkemize hiçbir şey kazandırmayacaktır. Ülkemizdeki çalışabilir nüfus içindeki işsizlik oranı yüzde 11,6'dır. Birde gizli işsizlik göz önünde bulundurulduğunda tehlike daha iyi anlaşılacaktır. Toplum psikolojisi göz önünde bulundurulmalıdır" dedi.

Üreten, istihdam yaratan, kendisini yararlı ve faydalı insanlar arasında gören fert sayısının artırılmasını gerektiğini de vurgulayan Öztürk, mutsuzluk ve umutsuzluğun bir toplum için en tehlikeli hastalık olduğunu söyledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 14:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
FARUK AY IP: 212.174.26.xxx Tarih : 2.01.2008 20:16:57

SAYIN BAŞKAN, SİZ ÖNCE KENDİNİZE BAKIN GELDİNİZ GELELİ HANGİ ESNAFIN DERDİYLE İLGİLENDİNİZ, İŞİNİZ GÜCÜNÜZ ŞOV. LÜTFEN ASLİ GÖREVİNİZE DÖNÜN VE ESNAFIN DERDİYLE UĞRAŞIN. MAKAMINIZI ŞAHSİ EMELLER İÇİN KULLANMAYIN.