2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

409 aile geçimini balıkçılıkla sağlıyor

Kırşehir'de yapılan araştırmalarda 409 ailenin balıkçılık yaparak geçimini sağladığı ve yakalanan tonlarca balığın yurtdışına ihraç edildiği bildirildi.

DSİ tarafından yapılan araştırmalar sonrasında, Kırşehir'in Kaman ilçesinde bulunan Hirfanlı Barajı’nda tonlarca gümüş ve sazan balığı ile kerevitin yakalandığı ileri sürüldü.

Kaman İlçe Tarım Müdürü Ersin Öğülmüş, Kırşehir genelinde 409 ailenin geçimini balıkçılık yaparak sağladığını söyledi. Öğülmüş, "Hirfanlı Barajı etrafındaki köylerde balıkçılık önemli bir gelir kaynağı. Kaman'da 196 aile, il genelinde ise 409 aile geçimini balıkçılık yaparak temin ediyor" dedi.

Hirfanlı Barajı’nda sportif amaçlı olta balıkçılığının da büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Öğülmüş, "Barajımızda bulunan balık türleri arasında gümüş balığı, sazan, kerevit, yayın ve sudak (levrek) yer alıyor" dedi.

DSİ tarafından yapılan stok tespitine göre, Hirfanlı bölgesinde tonlarca balığın yakalandığını ve yurtdışına ihraç edildiğini kaydeden Öğülmüş, "DSİ'nin Uzunali ve Toklumen bölgesinde yaptığı araştırma sonucuna göre, 2006 yılında 50 ton kerevit, 350 ton gümüş balığı ve 10 ton sazan balığı yakalandı. Savcılı ve Hirfanlı beldesinde 2006 yılında yapılan araştırmada 100 ton kerevit, 500 ton gümüş balığı ve 5 ton sazan balığı yakalandığı tespit edildi. 2007 yılında yapılan araştırmada da toplam 578 ton gümüş balığı ve 86 ton kerevit yakalandığı ortaya çıktı. Yakalanan ve menşe-i kesilen toplam gümüş balığı miktarı ise 185 ton" dedi.

Hirfanlı bölgesinde avlanma çalışmasını Kaman'da kurulan su ürünleri kooperatifi tarafından yapıldığını kaydeden Öğülmüş, bölgede yakalanan su ürünlerinin farklı illerde işlenerek yurt dışına ihraç edildiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2008 Perşembe 14:26:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
reis IP: 85.104.114.xxx Tarih : 11.07.2008 17:26:54

ya bende balıkçılık yapıyorum ama rakamları fazla kabartmayın 2006 yılında göl yavaş yavaş kurumaya başladı nedenmi istavrit [istakoz9çıkmıyor artık nesli mi  tükendi gölde çünkü alıcılar yasak zamanında yavru istokoz alıyordu nerde bu devlet millet biraz bakın bu işklere ya yatmayla devletin parası yenmez elinizi vicdanınıza koyun biraz yasakta adamlar nedemek ya yavru zaamanında küçük istakoz bile alıyor lütfen bu kopnulara bakın biraz gölde istakoz denen birşey kalmadı