5
Mayıs
2024
Pazar
KIRŞEHİR

Abdallar ilgi bekliyor

Kırşehir'in Kaman ilçesinde yaşayan Abdallar, Neşet Ertaş'ın vefatından sonra yetim kaldıklarını, İzmir'e veya diğer büyük illere hurdacılık, temizlik gibi işlerde çalışmaya gittiklerini belirtti.

Kırşehir'in Kaman ilçesine 50 sene önce gelip buraya yerleştiklerini söyleyen Kaman Abdallar Derneği Başkanı İdris Karakuş, günümüz şartlarıyla abdal kültürünün devam edemeyeceğinden şikayetçi. Karakuş, Kamanda 250 ile 300 hane civarında bulunduklarını, yılın 3 ya da 4 ayı Kaman, Keskin, Kırıkkale, Kırşehir, Şereflikoçhisar gibi yerlerde çalgı çalarak ailelerini geçindirdiklerini ifade etti.

Abdal aşiretinin geçim şartlarının çok düşük olduğunu, sigortalı bir işte çalışanların az olduğunu vurgulayan Karakuş, "İşsizlik oranı çok fazla olduğu için sıkıntılar da bu anlamda çok fazla. Bizim aşiretin beklentileri arasında bir iş yerlerine yerleştirme isteği var. İş olacak ki AŞ da olacak. İşsizlik fazla olduğu için bizim de devletten, hükümetimizden Roman açılımı gibi Kürt açılımı gibi bir Abdal açılımı yapılırsa, bu açılım çerçevesinde gençlerimize bir iş imkanı sağlanırsa çok iyi olur. Bizim beklentilerimizin ilk başında bu geliyor." dedi.

Avrupa Birliği'ne proje sunan Abdallar Derneği Fahri Başkanı Mumtaz Boyacıoğlu, "Proje yetersiz cevabıyla geri döndü, inşallah eksiklerini düzeltip yeniden göndereceğiz. Bu projeyle buraya, bu abdalların bulunduğu yere bir kültür evi, bir sanat merkezi kurmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Abdallar'ın, Türk Halk Müziği'nin kaynakları, pınarları, dağıtıcıları olduğunu, sıkıntılarının giderek arttığını söyleyen Boyacıoğlu, şunları kaydetti: "Bu insanlar günümüzde geçim sıkıntısı çekiyor. Abdallarımızın sıkıntısı çok. 3 veya 4 ay çalışıp 12 ay yiyen insanlar. Bunların elinden devletin tutmasını istiyoruz. Bütün sıkıntıları da davul ve zurnalarını çalarken, güler yüzlerini dışa dertlerini içe atarlar. Çocuğuna o esmer kara kara çocuğuna gelirken, acaba bir şeker alabilir miyim? Bir entari alabilir miyim? Onlara bir hediye alabilir miyim? Düşüncesinde olurlar, onu hayal ederler. Bütün dertlerini içe akıtırlar, herkese güler yüzlüdürler. Bütün düğünlerde her eğlenceye katılırılar ama hep acı tarafları içlerindedirler."

Eski Belediye Başkanı Elvan Kaman'ın şu an oturdukları evlerin yerlerini verdiğini belirten Kaman Aşireti Abdallarından Aşır Göçer ise kalacak yerleri olmadığını, bu arazilere gecekondu yaptıklarını, 50 senedir burada yaşadıklarını ifade etti. Düğünde davul ve zurna çalarak geçimlerini sağladıklarını belirten Göçer, şunları kaydetti:

"Bizler bir düğüne giderik, ellişer, yüzer lira bölüşürük, gelirimiz, geçimiz bu bizim. Bizim zenaatimiz davul çalmak, zurna çalmak. Bizlerin yollarını görüyorsunuz, bizlere Abdallar diye bakılmıyor bize. Bizler Neşet Ertaş'ın, Hacı Taşan'ın, Çekiç Alilerin akrabalarıyız. Onları seviyorlarsa bizlerin de elinden tutması lazım. Devletten bunu istiyoruz. Bir başbakanımız vardı, Demirel fakirleri yeşil karta bağladı, şimdi de Recep Tayyip Erdoğan'ımız var, o da fakiri fukarayı maaşa bağladı az çok, ona da çok teşekkür ediyorum."

Davulcu Gencay Göçer de şunları ifade etti: "İki üç ay çalışıp 12 ay yiyen insanlarız. Bizim devletten isteğimiz; yolumuz yok, evleri olmayan insanlarımız çok, devletten, bu insanları tespit edip ev yuva bark kurmasını istiyoruz. Yani dar gelirli bir insanlarız, ev yaptıramayacak, işe gidemeyen insanlarımız var. Bizim tek isteğimiz büyüklerimizden bu insanları bulup yardımcı olmaları." diye konuştu.

CHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2013 Salı 18:32:48
Güncelleme :9 Temmuz 2013 Salı 18:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?