2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Abdallar'ın hayatı kitap oluyor

Kırşehir'de yaşayan ve aralarında Neşet Ertaş'ın akrabalarının da bulunduğu türkü ve bozlak üstatlarının hayatı ile ilgili kitap hazırlanıyor.

Kırşehir kültürü açısından ciddi önem ifade eden Abdallarla ilgili olarak, Kırşehir Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile araştırmacı yazar Adnan Yılmaz'ın ve Kırşehir abdallarından ünlü halk ozanı Çekiç Ali'nin oğlu Aydın Çekiç'in, araştırma ve gözlemlerde bulunmak üzere Türkmenistan'a görevlendirilmesine oy birliği ile karar verildi.

Konu ile ilgili olarak Belediye Meclisine bilgi veren Belediye Başkanı Halim Çakır, "Şehrimizin kültürü açısından önem taşıyan abdallar konusunda Basın-Yayın Müdürümüz Adnan Yılmaz'a gerek Valimiz Lütfullah Bilgin gerekse tarafımdan daha öncede çalışmaları bulunması nedeni ile bir kitap hazırlama görevi verilmiştir. Dünden bugüne birer kültür taşıyıcıları konumunda bulunan Abdallara, Anadolu da olduğu gibi Hazar Denizi güney kıyılarında da rastlanmakta özellikle Türkmenistan'da varlığını korumaktadır. Bu nedenle çalışmanın Türkmenistan'da kapsaması dolayısıyla bu iki arkadaşımızı Türkmenistan'a göndermek istiyoruz" dedi.

Kırşehir Abdallarının Anadolu Abdalları içinde çok özel ve örnek bir konum teşkil ettiklerine dikkat çeken Adnan Yılmaz, abdallarla ilgili çalışmasını tamamladığını belirterek, "Türkmenistan incelemeleriyle hazırladığımız eser daha ciddi bir boyut kazanacak. Anadolu Abdalları ile aynı paralelde saz ve söz şairliği yapan zümrelerin Türkmenistan, Afganistan, İran, Azerbaycan da bulunduğu edebiyat araştırmacılarca ve tarihi belgelerle sabittir. Daha 1852'de Nebelson yayınladığı eserde Türkmen toplulukları arasında Abdal adıyla anılan bir kabilenin varlığına dikkat çeker. Anadolu Abdalları topluluğunun varlığı pek çok örnekleri ile bugünde canlı olarak yaşatılmaktadır. Bulduk ve Yusuf ustadan Muharrem Ertaş'a, Hacı Taşan 'dan Çekiç Ali'ye intikal eden bu gelenek günümüzde abdalların yaşayan temsilcisi olarak Kırşehir Abdallarıyla ve Neşet Ertaş'la devam etmektedir. Uzun dönemdir üzerinde çalıştığım bu konuya bizleri Türkmenistan'a da göndererek destek sunan Sayın valimiz Lütfullah Bilgin'e ve Belediye Başkanımız Halim Çakır'a ve de tüm Belediye Meclis üyelerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Yılmaz, 2008 yılı ortalarında çalışma sonuçlarını Kırşehir'e sunacağı konusunda söz verirken, Mart 2008'de Türkmenistan'a gideceği bildirildi.

 

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 12:45:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?