2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Ağır Ceza Reisinden AB projesi

Kırşehir Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Ademoğlu koordinatörlüğünde hakim Ali Oğuz Şahin başkanlığındaki ekibin hazırladığı "Suçluda olsa o bir çocuk” adlı proje, AB bünyesindeki Ulusal Ajans tarafından kabul edildi.

Kırşehir Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Ademoğlu ile projede görev alan hakim-savcı ve avukat adayları, Vali M. Lütfullah Bilgin'i makamında ziyaret ederek proje hakkında bilgiler verdi.

Projenin amacını anlatan Kırşehir Adalet Komisyonu Başkanı Ademoğlu, daha önce suç işlemiş veya suç işlediği iddiasıyla adli mercilere gelmiş Türk Ceza Kanunu'nca çocuk sayılan 12-18 yaş grubunu hedef alan ve bu çocukların tekrar suç işlemelerini önlemek amacıyla proje hazırladıklarını söyledi.

Ademoğlu, "Bilindiği gibi çocuk suçluluğu toplumsal bir sorunun parçasıdır. Suça sürüklenen çocukların yargılanmasından, yargılama sonrası verilen kararların infazına kadar suçlu yetişkinlerden farklı bir biçimde ele alınması, çocuk suçluluğunun önlenmesi ve suça sürüklenen çocukların rehabilitasyonu açısından büyük önem taşımaktadır. Çocuk suçlarının genelde toplu şekilde işlenmesi, işlenen suçlarda çocukların dahil olduğu sosyal çevrenin ve oyun gruplarının etkisi görülmektedir. Öncelikle yakın çevrelerinde ve oyun grupları içinde kendini kabul ettirmek isteyen çocukların otoriteye başkaldırma, yasakları aşma gibi heyecan verici güdülerle kolayca suç işleyen gruplar oluşturdukları bilinmektedir. Şüphesiz ki ailelerin çocukları üzerindeki etki ve kontrollerini yitirmelerinin de çocukların suça sürüklenmelerinde büyük payı bulunmaktadır. Çocukları suça iten birçok sebep olmakla birlikte aile ve toplumdaki problemler, sosyal uyumsuzluklar çocukların suç işlemesindeki temel etkenlerdir. Proje ile suça sürüklenen çocukların aileleri ve bulundukları sosyal çevredeki kişilerin proje çerevesinde çocuk psikolojisi alanında bilgilendirilmeleri ile suça sürüklenen çocukların kendilerini ve sosyal çevrelerini değiştirebilme gücü ve yeteneği kazanabilmeleri, diğer bir deyişle çocukların sokağın emrinden çıkması amaçlanmaktadır" dedi.

Suça sürüklenen çocuklar ve ailelerinin, düzenlenecek bir dizi seminer ve konferanslarla bilgilendirilmesi, sosyal hizmet uzmanları, psikolog ve pedagoglar tarafından yönledirileceğini belirten Ademoğlu, "Düzenlenecek kurslarla çocukların meslek edinmeleri sağlanarak, gençlerin topluma yeniden kazandırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca suça sürüklenen çocuklar ve ailelerine karşı toplumun önyargılı hareket etmesinin önlenmesinin yanı sıra suça sürüklenen çocuklarla benzer ortamı paylaşan, ancak daha önce herhangi bir suça karışmamış olan çocukların da proje kapsamındaki faaliyetlere katılımı ile potansiyel çocuk suçluluğunun önlenmesine çalışılacaktır. Bu projenin hayata geçirilmesinde bizlere sağladığınız katkıya teşekkür ederim" dedi.

“TOPLUM YARARINA OLAN HER PROJE DESTEKLENECEK”

Vali M. Lütfullah Bilgin de, suça meyilli çocukların rehabile edilsesini çok önemli olduğunu belirterek, "Yeniden şekillenen dünyamızda milletlerin varolma mücadelesinde her alanda iyi yetiştirilmiş nesillerin varlığı büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle gençlere yönelik, özellikle suç işlemiş veya suça meyilli çocukların korunması ve rehabilite edilmesi çok önemlidir. Hepimiz biliyoruz ki, çocuk suçları özellikle büyük şehirlerde olmak üzere toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Böylesine önemli bir sorunu çözmek için yapılan kanuni düzenlemeler tek başına yeterli değildir. Bu nedenle sivil toplum kuruluşlarımız da dahil olmak üzere her kesimin projeler üretmesi gerekiyor. Bu anlamda Kırşehir Adalet Komisyonu Başkanımızın koordinatörlüğünde böyle bir projenin uygulanması çok önemli. Alanında örnek olduğunu düşündüğüm bu projede hakimlerimizin, savcılarımızın ve avukatlarımızın hep birlikte suçu önlemeye yönelik bir faaliyet içinde olduklarını görmek bizleri son derece menmun etmiştir" dedi.

Vali Bilgin ayrıca valilik olarak toplum yararına olan her konuya hassasiyetle yaklaştıklarını söyleyerek, sivil toplum kuruluşlarının proje üretmelerini istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 16:08:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?