8
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRŞEHİR

Ahi Evran öğrencileri enerji üretti

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÇEVRECİ ELEKTRİK ENERJİ ÜRETTİ

Ahi Evran Üniversitesi Kaman Meslek Yüksek Okulu'nun öğrenci ve öğretim elemanları, çevreci enerjiye büyük katkı sağlayan bir projeye imza attı.

Kaman Meslek Yüksekokulu, Elektrik Programı Elektrik ve Enerji Bölümü öğrencileri tarafından 150 Watt gücünde rüzgar türbini ve 65 Watt gücünde güneş paneli ile toplamda 0-260 Watt gücünde elektrik enerjisi üretecek sistem kurularak bahçe aydınlatılmasında kullanıldı.

Sistem ile ilgili bilgi veren Kaman Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Karayiğit, sistemin 360 gün çalışacak şekilde tasarlandığını belirterek, türbinin rüzgar pervanelerini çevirdiği müddetçe enerji üretebileceğini söyledi.

Elde edilen bu enerjinin voltaj regülatörü tarafından 13,8 volta düşürülerek kuru aküye depolanacağı bilgisini veren Karayiğit, ayrıca sistemin, hava karardığında otomatik olarak devreye girip 0-260W gücünde 10 adet lamba ile etrafı aydınlatacağını ve hava aydınlandığında ise lambalar kendiliğinden sönecek şekilde tasarlandığını belirtti. Karayiğit, sistemin desteklendiği halde tüm okulun elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini anlatarak, bu sistemin hayata geçmesine katkı sağlayan tüm öğretim elemanı ve öğrencilere teşekkür etti.

Kurulan sistemin mekanik özelliklerine değinen öğrencilerde , 360 derece dönüş yapabilen ve bu sayede rüzgarı yakalama özelliğine sahip cihazın fırtına olduğunda da kendisini koruyacak şekilde tasarlandığını hatırlattı.

Sistem kullanımının, 12 V DC ve 220 AC voltajla çalışan bütün cihazları çalıştırabilecek kapasiteye sahip yerler olduğunu da altını çizen öğrenciler, "Ev, kır evi ve çiftliklerde aydınlatma, televizyon, radyo, tarımsal sulamalarda kullanılmaya elverişlidir. Ayrıca birden fazla jeneratör ve uygun akü bankası ile sistem daha güçlü hale getirilebilir biçimde tasarlanmıştır" dediler.

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÇEVRECİ ELEKTRİK ENERJİ ÜRETTİ
AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÇEVRECİ ELEKTRİK ENERJİ ÜRETTİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2010 Salı 16:30:02
Güncelleme :8 Haziran 2010 Salı 16:38:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?