2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Ahilik Haftası 13 Ekim'de kutlanacak

Kırşehir'de her yıl geleneksel olarak düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası'nın 21.'si, 13-19 Ekim 2008 tarihleri arasında kutlanacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katılacağı kutlamalar öncesinde tüm hazırlıkların tamamlandığı bildirilirken, kutlamalar çerçevesinde paneller, sempozyumlar, belgesel gösterimi, sosyal faaliyetler, yarışmalar, konserler ve çeşitli etkinlikler sergilenecek.

Kutlamalar öncesinde açıklama yapan Vali M. Lütfullah Bilgin, Ahiliğin Kırşehir'den dünyaya yayılan bir felsefe olduğunu ve iyi anlaşılması gerektiğini söyledi. Bilgin, "Esnafların piri Ahi Evran-ı Veli'yi tanımak ve onun düşüncelerini benimseyip tanıtmak son derece önemli bir vazife. Bu konuda şimdiye kadar çok sayıda döküman, kitap, broşür ve tanıdım çalışmalarını valililik olarak yaptık. Kutlamaların da gerek Kırşehir'e gerekse Ahiliğe yakışır geçmesi için her türlü hassasiyeti göstereceğiz. Kutlamalarda Ahiliğin ve bu kültürün anlatılması noktasında sempozyumları ve konferansları önemsiyoruz" dedi.

Belediye Başkanı Halim Çakır ise, Ahiliğin anlamına uygun ve coşkulu bir şekilde kutlanması için esnaf ve sanatkarlara büyük görev düştüğünü söyledi. Çakır, “Kutlamalara Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül de katılacak. Ahiliğin merkezi Kırşehir'de Cumhurbaşkanımızı ve aynı zamanda hemşerimizi aramızda görmekten dolayı onur ve gurur duyucağız. Belediye olarak kutlamalar öncesinde bizde gerekli hazırlıkları tamamladık. Kutlamaların bu yıl daha coşkulu ve heyecanlı geçeceğine inancımız tamdır. Ahi Ocağı Kırşehir'de esnaf ve sanatkar kardeşlerimiz için istenen arsa tahsisini de yakın zamanda yapacak ve Ahi-Esnaf Sarayı için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz" dedi.

Ahilik Kültürü Haftası hazırlıkları ile ilgili bir açıklama yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk ise tüm esnaf ve sanatkarları kutlamalara katılmaya davet etti. Başkan Öztürk, "Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı olarak Ahiliğin merkezinin Kırşehir olduğunu her platformda gündeme getirdik ve bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın ve bakanlarımızın desteklerini aldık. Ahiliğin merkezinin Kırşehir olduğu tescillendi ve merkezi Kırşehir olmak üzere tüm Türkiye'de kutlanacak. Kutlamalara 81 ilin valileri, belediye başkanları ve oda başkanları davet edildi. Bu yıl ki kutlamalara katılımın yüksek olmasını bekliyoruz" dedi.

Kutlama programını Kültür Bakanlığı'nın yerine Sanayi Bakanlığı'nın hazırlanmasının yeni bir heyecana neden olduğunu belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Çopuroğlu ise, "Bundan önceki yıllarda Ahilik Kültürü Haftası programını Kültür Bakanlığı desteğiyle gerçekleştiriyorduk. Bu yıl değişiklik oldu ve Sanayi Bakanlığı tarafından kutlamalar üstlenildi. Sanayi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan'ın Ahiliğe ve Kırşehir'e verdiği önemi çok iyi biliyoruz. Bu konuda gerek ilimizin milletvekilleri, valimiz, belediyemiz, esnaf odalarımız ve bakanlığımızın büyük hassasiyeti var. Biz de TSO olarak kutlamalara elimizden gelen desteği verecek ve katılımı sağlayacağız. Kutlamaların bu yıl daha coşkulu ve katılımlı geçmesi bizleri mutlu edecektir" dedi.

13-19 Ekim 2008 tarihleri arasında gerçekleşecek Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarını Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Kırşehir Valiliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği ortaklaşa düzenlerken, kutlamaların ana sponsorluğunu Halkbankası yapacak.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 13:51:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?