2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Ahilik Kültürü Sempozyumu başladı

Kırşehir'de 21. Ahilik Kültürü Haftası Kutlamaları programı çerçevesinde düzenlenen, 10 ülkeden 200 bilim adamının katıldığı, '1. Uluslararası Ahilik Kültürü ve Kırşehir Sempozyumu' başladı.

İpek Grup sponsorluğunda düzenlenen '1. Uluslararası Ahilik Kültürü ve Kırşehir Sempozyumu', Ahi Evran Üniversitesi Meslek Yüksek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda başladı.

Sempozyuma; Vali M. Lütfullah Bilgin, Belediye Başkanı Halim Çakır, MHP Kırşehir milletvekili Metin Çobanoğlu, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan ile çok sayıda daire müdürü, öğretim üyesi, bilim adamı ve üniversite öğrencileri katıldı.

Sempozyumda açılış konuşmasını yapan Ahilik Kültürü Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. M. Fatih Köksal, bugün Kırşehir'de bir tarihin yazıldığını belirterek, "Kırşehir'de ilk defa böylesine geniş çaplı bilimsel bir toplantı düzenleniyor. Bulgaristan, Macaristan, Çekoslovakya, Moldavya, Kosova, İran, Kazakistan, Avustralya ve Azerbaycan'dan birikimlerini ve araştırmalarını bizimle paylaşmak için bilim adamı dostlarımız geldi. Bu anlamda çok mutluyuz" dedi.

Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salman ise sempozyumun Atatürk'ün çizdiği çağdaş ilkeler çerçevesinde daima en iyi ve en doğruyu benimseyen Ahi Evran Üniversitesi'nde düzenlenmesinden dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Belediye Başkanı Halim Çakır da, "Kırşehir, Türk-İslam fütüvvet çekirdeğinin atıldığı ve tüm filizlerinin Anadolu'nun yanı sıra Balkanları kapladığı bir ocaktır. En kötü dönemlerde ve milletimizin darmadağın olduğu dönemlerde bile milletimizin birlik çığlığını yükselten ve birleştirici köy, şehir teşkilatlarını mayalayan şehirdir Kırşehir. Ahi Evran Veli ise dirlik ve düzensizliğin içinde bir alim ve teşkilatçı olarak Türk tarihinde hak ettiği yeri çoktan almıştır" diye konuştu.

MHP milletvekili Metin Çobanoğlu da Hacıbektaş Veli ile Ahi Evran'ın ayrılmaz bir bütün olduğunu belirterek, "Bektaşilik ve Ahilik birbirinden ayrılmayan önemli unsurlardır. Çünkü, bir tarafta manevi bir merkez, diğer tarafta ekonomik merkez var. Öyle ki, Ahilik ile birlikte o dönem hiçbir üretimde yer almayan Türkmen aşiretleri yerleşik hayata ve ekonomik yapıya kavuşmuştur. Bugün dahi bu coğrafyada ve Türk ekonomisine destek varsa bunun temelinde Ahilik vardır" şeklinde konuştu.
Sempozyumda son olarak Vali M. Lütfullah Bilgin söz alırken, Anadolu'nun Türklere vatan olmasında Ahi Evran'ın önemli rol oynadığını belirtti.

Vali Bilgin'in ardından sempozyumun sponsorluğunu üstlenen İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan ise, "Biz, Ahi Evran'ın öğütlerinden ahlakı, bilimi, eline ve beline sahip olmayı, dürüstlüğü ve kaliteli iş yapmayı önder edindik. Bu sayede toplumun düzeleceğini biliyor ve bu doğrultuda çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından Vali Bilgin tarafından İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan'a, sempozyuma verdiği desteklerden ötürü plaket takdim edildi.

Sempozyum, bilim adamlarının Ahilik kültürü hakkında hazırladıkları bildirileri sunmaları ile devam etti.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 16:18:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?