2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Ahilik sempozyumu 15 Ekim'de

Kırşehir Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Ahi Evran Üniversitesi işbirliği ile ilk defa uluslararası sempozyum düzenleneceği bildirildi.

Kırşehir'de her yıl Ekim ayının ikinci haftası kutlanan Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı kutlama programı oluşturulmaya başlandı. Kutlamalar çerçevesinde ilk defa bu yıl '1. Uluslararası Ahilik Kültürü ve Kırşehir Sempozyumu' düzenlenecek.

Sempozyumla ilgili bilgiler veren Vali M. Lütfullah Bilgin, sempozyuma katılım için 200'ün üzerinde bildiri sunulduğunu ve bu bildirilerin 124'ünün kabul edildiğini belirterek, "Sempozyumumuza yapılan başvurular tahminlerimizin çok üstünde gerçekleşti. Bundan dolayı, çok titiz ve ciddi değerlendirmelerle programı gerçekçi kılabilecek bir sayıya erişmek zaruret halini almıştır. Düzenleme Kurulu'nun akademisyen üyeleri ile bir ön toplantı yapılmış, bu toplantıda oy birliğiyle alınan kararlar çerçevesinde, kimi başvuruların gerekçeleri tek tek ortaya konularak, hakemlere gönderilmeden reddine karar verilmiştir. Düzenleme Kurulu'nda, değerlendirilmeye alınması uygun görülen bildiri özetleri, başvuru sahiplerinin adları belirtilmeksizin çoğunluğu Bilim Kurulu üyelerimizden oluşan, alanında tanınmış iki profesöre hakemlik yapmaları ricasıyla gönderilmiştir. Her iki profesörden de olumlu görüş alanlar doğrudan programa dahil edilmiş, iki farklı görüş gelen bildiri özetleri üçüncü bir hakeme gönderilmiş ve o hakemin oyu doğrultusunda sonuç alınmıştır. Bütün bu değerlendirmeler sonucunda, 131 başvuru sahibine ait 124 bildirinin programa alınması uygun görülmüştür" dedi.

Programa alınamayan başvuruların pek çoğunun da değerli çalışmalar olduğunu kaydeden Vali Bilgin, "Altın yere düşmekle ziyan olmaz. Tüm çalışmalar da hak ettikleri şekilde elbette değerlendirilecektir. Ne var ki, netice itibarıyla 200'ün de üstüne çıkan bu bildirilerin hepsini programa almamıza ne zaman, ne mekan ve ne de imkanlarımız elverirdi. Bu itibarla, tamamen samimi ve yoğun bir çalışma temposu içinde sürdürülen bu süreçte bize ilgi gösteren bütün başvuru sahiplerine teşekkür eder, bildirisi programa alınamayan bilim adamı ve araştırmacılardan da bizi anlayışla karşılamalarını rica ederiz" dedi.

Sempozyumun Onursal Başkanlığını Vali M. Lütfullah Bilgin, Belediye Başkanı Halim Çakır ve Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman yaparken, sempozyum dilinin Türkçe, İngilizce ve Rusça olacağı kaydedildi. Türkçe dışındaki dillerde sunulacak bildiriler için anında çeviri sağlanacağı kaydedildi. Sempozyumda konu başlıkları ise şu şekilde olacak:

"Ahi Evran'ın hayatı, eserleri, menkıbeleri, türbe ve zaviyeleri; Fütüvvetnameler, şecerenameler, şer'iye sicilleri, vakfiyeler, muhtelif kayıtlar gibi arşiv belgelerinde Ahilik; Ahiliğin Türk tarihindeki yeri ve tesirleri; Ahilik ile sanat, edebiyat ve folklor ilişkisi; Ahiliğin Bektaşilik, Mevlevilik, Babailik gibi tarikatlarla ilişkileri; Ahilik teşkilatı; Ahilik adab ve erkanı; Fütüvvet-Ahilik münasebeti; Günümüzde Ahilik izleri; Türk dünyasında ve diğer toplumlarda esnaf teşkilatları, bunların Ahi ocaklarıyla ilişkileri; karşılaştırılması; iktisat tarihi açısından Ahilik; Ahilik çalışmaları; Ahilik kurumu ve bugünkü iş hayatı ile ilişkisi; Ahilik ve sosyal hayat; Türk esnaf tarihi; Tarihte Kırşehir; Kırşehir büyükleri ve meşhurları; Kırşehir halk edebiyatı, folklor ve etnografyası."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 17:19:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?