1
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRŞEHİR

Arslan'ın Hacıbektaş ısrarı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, 1954 yılında Kırşehir’den alınarak Nevşehir’e bağlanan Hacıbektaş İlçesi’nin yeniden Kırşehir’e bağlanması için girişimler başlattı. 1954 yılında dönemin iktidarı tarafından ilçe haline getirilen Kırşehir’in, 1957 yılında yeniden il haline getirilmesine rağmen Kırşehir’den alınarak Nevşehir’e bağlanan Hacıbektaş İlçesi yeniden Kırşehir’e bağlanmadı. Hacıbektaş’ın Kırşehir’e bağlanması için harekete geçen Milletvekili Arslan, 25 Haziran 2004 tarihinde TBMM’ye verdiği kanun teklifinin sonuna kadar arkasında olduğunu ve bunun Meclisten çıkartılması için bütün gücünü harcayacağını bildirdi.

Hacıbektaş İlçesi’nin Kırşehir’e yeniden bağlanması için verdiği kanun teklifiyle ilgili İHA muhabirine açıklamalar yapan Milletvekili Arslan, "Bir demokrasi ayıbı olarak Kırşehir’den kopartılan Hacıbektaş ilçemizin yeniden Kırşehir’e bağlanmasını istiyoruz. Bu konuda Nevşehir Milletvekili arkadaşlarımız bize tepki gösterebilir. Bunu doğal karşılıyorum. Ancak Kırşehir tarihi ve etnik kimliğiyle birçok Anadolu şehrine nasip olmayacak öneme sahip bir vatan köşemizdir. Bugün Nevşehir ilimize bağlı olan Hacıbektaş İlçesi 1954 yılına kadar Kırşehir’in bir ilçesiydi. Ne yazık ki 1954 yılında dönemin iktidarının büyük ve tarihi bir hatası ile Kırşehir’den kopartılan ilçelerimizden Avanos, Kozaklı, Gülşehir, Ürgüp ve Hacıbektaş ilçeleri 1957 yılında yeniden il yapılan Kırşehir’e bağlanmamıştır. Siyasi bir cezalandırma olduğuna inandığımız bu kanunla Kırşehir ilimiz ilçe yapılmak suretiyle büyük bir mağduriyet yaşamıştır. Bu noktadan hareketle tarihi ve kültürel geçmişimizle ortak olduğumuz Hacıbektaş İlçesi’nin yıllar sonra da olsa ait olduğu Kırşehir’e bağlanmasını talep ediyoruz" dedi.

Diğer yandan, Milletvekili Arslan’ın Hacıbektaş’ın Kırşehir’e bağlaması ile ilgili başlattığı girişimlere Belediye Başkanı Halim Çakır ve Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı (KESOB) Kenan Kerimoğlu da yaptıkları açıklamalarla destek verirlerken, Kırşehir’in öz evladı gibi gördüğü Hacıbektaş’a yeniden kavuşması gerektiğini ifade ederek, "Hasretin vuslata erme zamanı gelmiştir. Milletvekili Arslan’ın başlattığı girişim bir demokrasi hareketedir. Kendisine çok teşekkür ediyor ve bu yolda kendisine sonuna kadar destek vermeye hazırız" dediler.

Nevşehir Milletvekillerinin Arslan’ın başlattığı girişimlere tepki göstermesini de yadırgamadığını ifade eden Milletvekili Arslan, "Ben tarihi bir hatayı düzeltmeye çalışıyorum. Nevşehir milletvekillerimiz elbette seçim bölgesi Hacıbektaş İlçeleri’nin Kırşehir’e verilmesini istemeyerek, bizim bu talebimize tepki gösterecekler. Fakat, şurası bir gerçek ki Kırşehir ile Hacıbektaş tarihi ve kültürel bir birlikteliğe sahiptir. Bizim tek amacımız ve düşüncemiz Kırşehir’deki Ahi Evran-ı Veli ile Hacı Bektaş-ı Veli’yi tarihte olduğu gibi yeniden biraraya getirmektir" diye konuştu.

Kırşehir
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 10:53:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?