4
Mayıs
2024
Cumartesi
KIRŞEHİR

Ata'nın Kırşehir'e gelişinin 90. yılı

ATATÜRK'ÜN KIRŞEHİR'E GELİŞİNİN 90. YILDÖNÜMÜ

Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kırşehir'e gelişinin 90. yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Atatürk'ün Kırşehir'e gelişinin 90. yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenler 09.45'te Atatürk Anıtına Çelenklerin sunulmasıyla başladı. Törene Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çağlayan, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman, siyasi partilerin il başkanları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kırşehir'de bulunan Kale'den 9 pare top atışı ile başlayan tören'den sonra, Belediye Başkanlığında yapılan törene geçildi. Törende konuşan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu günlerini, milli mücadeleyi başlatan Atatürk ve arkadaşlarına, onlara destek veren vatansever halka borçlu olduğunu söyledi.

Bahçeci, "Devleti yönetenlerin ülkeyi bulunduğu durumdan kurtarmak için 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkarak Anadolu'da Milli Mücadele fikrini yaymaya başlamışlardır. Anadolu'da milli mücadele fikrine tam destek sağlayan Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, merkez olarak seçilen Ankara'ya dönerken 21-22-23 Aralık tarihlerinde Mucur ilçemizi, 24 Aralık günü Kırşehir merkezini ve 25 Aralık günü de Kaman ilçemizi onurlandırmışlardır. Her zaman devlet ve milletinin bekası için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Kırşehirliler, Mustafa Kemal Paşa ve onun arkadaşlarına büyük destek vererek, milletin kurtarıcısı olacağına inandığı heyeti bağrına basmışlardır" şeklinde konuştu.

Tören konuşan Vali Erden ise. Atatürk'ün Samsun'dan anadoluya ayak basarak, Kurtuluş Savaşı'na giden yolun ilk adımı olan milli mücadeleyi başlatmış olduklarından bahsederek, "Halkın temsilcilerinin katılımı ile yapılan Erzurum ve Sivas Kongrelerinde, Misak-ı Milli sınırları çizilmiş ve bu sınırlar içerisinde düşmana karşı top yekun mücadele kararı alınmıştır. Mustafa Kemal Paşa ve Heyet-i Temsiliye Üyeleri yapılan kongrelerin ardından, Milli Mücadele için merkez olarak seçilen Ankara'ya dönerken, yol güzergâhındaki şehirlerde görüşmelerini sürdürmüş, milli mücadele fikrini tüm Anadolu'ya yaymaya çalışmışlardır." İfadelerini kullandı.

Bu dönüş sırasında 21 Aralık 1919 tarihinde Mucur ilçesine gelen Atatürk'ün 3 gün süreyle Mucur ve Hacıbektaş'ta görüşmeler yaptığını vurgulayan Vali Erden, "24 Aralık gününü Kırşehir'de, 25 Aralık gününü de Kaman ilçemizde geçirmişlerdir. Bu ziyaretlerde, Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları, bağımsızlık için teşkilatlar kuran vatansever Kırşehirliler tarafından büyük bir coşku ile karşılanmışlardır. Vatansever Kırşehirliler, o günkü coşkuyu, onuru ve Büyük Önder'e olan sevgisini, aynı heyecanla bugünde kalplerinde yaşatmaktadırlar" dedi.

Törenler kapsamında, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nce düzenlenen Atatürk Koşusu'nda dereceye giren Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri Hilal Şahin, Betül Günay, Selda Aslan, Mustafa Üstün, Ticaret Lisesi öğrencisi Bilal İğrek ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Harun Akın'a ödülleri verildi.

Ahi Evran Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen "Atatürk ve Milli Mücadele'de Kırşehir" adlı programa katılan davetliler, Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Yaşar Özüçetin, Yrd. Doç. Dr. Veli Ünsal ve Yrd. Doç. Dr. Bülent Kara'nın konuşmacı olarak katıldıkları konferansı dinledi. Buradan Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kırşehir Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışmaları yürütülen Kalehöyük kazı alanını ziyaret eden protokol, kazı hakkında bilgiler alarak höyükten ayrıldı. Törenler kapsamında akşam saatlerinde Belediye Başkanlığınca Fener Alayı düzenlenecek.

ATATÜRK'ÜN KIRŞEHİR'E GELİŞİNİN 90. YILDÖNÜMÜ
ATATÜRK'ÜN KIRŞEHİR'E GELİŞİNİN 90. YILDÖNÜMÜ
İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2009 Perşembe 17:41:00
Güncelleme :24 Aralık 2009 Perşembe 17:49:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?