1
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRŞEHİR

Atatürk, Kırşehir'e gelişinin 85'inci yılında törenlerle anıldı

Büyük Önder Atatürk’ün 24 Aralık 1919 tarihinde ilimize teşriflerinin 85.yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi. Saat 09.30’da Atatürk anıtına çelenklerin konulması ile başlayan anma töreni, Kırşehir kalesinde atılan 9 pare top atışı ve Ata’ya bağlılık yürüyüşü ile devam etti. Belediye Başkanlığı önünde düzenlenen törende konuşan Vali Selâhattin Hatipoğlu, "Milli mücadelemizin büyük önderi, büyük devlet adamı, devletimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ilimize teşriflerinin 85. yıldönümünde hepinizi saygı ile selamlıyorum." dedi.

Kırşehir Valisi Hatipoğlu, dünyanın 1900’lü yıllara çalkantılar içrisinde girdiği belirterek, "İşte bu dönemde, Gazi Mustafa Kemal ve beraberindeki heyet yapılan kongrelerin ardından, milli mücadelenin merkezi olarak seçilen Ankara’ya dönerken, yol güzergahındaki şehirlerde görüşmelerini sürdürmüş, milli mücadele fikrini tüm Anadolu’ya yaymaya çalışmışlardır. 21 Aralık tarihinde Mucur ilçemize teşrif eden Büyük Önder, 3 gün süreyle Mucur ve Hacıbektaş’ta görüşmelerde bulunmuştur.24 Aralık tarihinde ilimize teşrif eden Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları, bağımsızlık için teşkilatlar kuran vatansever Kırşehirliler tarafından büyük bir coşku ile karşılanmıştır.

"Kırşehir gençlerindeki vatan sevgisini, bağımsızlık için mücadele azmini gören Büyük Önder, Gençler Derneğini ziyaret etmiştir.Burada anı defterine, Kırşehirliler için bir övünç vesilesi olan “Kırşehir gençlerinin, ülkemiz gençliğinin değerli bir örneği olduklarını kanıtlayarak, doğru fikirlerle donatılmış oldukları kanaati ile imzalarız” mealindeki cümleleri yazmıştır.25 Aralık gününü Kaman ilçemizde geçiren Büyük Önder, il ve ilçelerimizi 5 gün süreyle onurlandırmıştır. Milli mücadelenin liderini ağırlamak tüm Kırşehirliler için onur duyulacak bir olaydır."şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Halim Çakır da yaptığı konuşmada, "Ulu Önder Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin 85’inci yıldönümünü kutlamanın coşkusunu hep beraber yaşamaktayız. Tarihin derinliklerinden gelen bir Alparslan asalet ve azameti ile ‘Ya bağımsızlık Ya Ölüm’ diyen Önderi 1919’ un 24 Aralığında bağrına basan Kırşehir halkı, kurtuluş savaşı boyunca bağımsızlık yolundan hiç ayrılmamıştır. Bağımsızlık için dimdik duran ulusumuzun işte meyvesi; bağımsız Türkiye Cumhuriyeti… Büyük bir azimle, göz yaşı ve kanla, çabayla, canlar pahasına her karış toprağına şehit kanları düşen bir milletin evlatları olmanın sorumluğunun bilinci içerisinde olmak zorundayız. Bu bilinç, öncelikle ekonomik bağımsızlığımıza önem vermek ve bunun için çalışmaktır. Büyük devlet adamı, büyük asker ulu önder Atatürk’ün çizdiği yol haritasını kendisine rehber edinerek güzel ülkemizin, muasır medeniyetler seviyesine yükseltilmesi ve yüceltilmesi anlamında son dönemde yapılan çalışmaları ve her alanda elde edilen başarıları milletçe mutlulukla izlemekteyiz." dedi.

Atatürk’e Bağlılık Andı’nı okumasının ardından Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda düzenlenen Atatürk ve Milli Mücadele konulu konferans ile devam etti.

Kenthaber / Kırşehir
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2004 Cumartesi 00:09:19
Güncelleme :26 Ocak 2005 Çarşamba 15:35:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?