4
Mayıs
2024
Cumartesi
KIRŞEHİR

Bakan Coşkun Kırşehir'de

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, bir dizi gezi ve açılışlarda bulunmak üzere Kırşehir'e geldi.
 
Öğle saatlerinde Kırşehir'e gelen Bakan Coşkun, ilk ziyaretini Vali M. Lütfullah Bilgin'e yaparken, burada Vali Bilgin tarafından kendisine çeşitli hediyeler verildi. Vali Bilgin'in hemen ardından Belediye Başkanı Halim Çakır'ı ziyaret eden Bakan Coşkun, belediye girişinde davul-zurnalarla karşılandı. Bakan Coşkun, ziyaretlerin ardından da Kırşehir Şeker Fabrikası'nın Arıtma Tesisi'nin açılışını yapmak üzere fabrika sahasına geçti. AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan'ın gayretleriyle yaklaşık 8 trilyon liraya yapılan Arıtma Tesisi açılış törenine Bakan Ali Coşkun, Vali Lütfullah Bilgin, AK Parti Kırşehir Milletvekilleri Hacı Turan ve Mikail Arslan, Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Nazmi Aksu, Belediye Başkanı Halim Çakır, Emniyet Müdürü Ahmet Türker ile çok sayıda daire müdürü ve fabrika çalışanları katıldı.
 
Törende konuşan Bakan Coşkun, geçmiş hükümetleri eleştirerek, "3 tane yapılan kötülükten bahsediyorum. Karşılıksız para bastılar. Ben de köy çocuğuyum. Bundan bir sürü kesim rahatladı. 'Falan parti geldi piyasada rahatlık var' dediler. 'Ne ekersen ek devlet alacak' dediler. Aldı tütünü yaktı, fındığı aldı yağlığa verdi. Çayı aldı denize döktü. Pancarı aldı ya çürüttü ya şeker yaptı, şekeri stoklara koydu. Yükünü Hazine ödedi. Kimin adına? Milletin adına. Şimdi değerli arkadaşlar bu karşılıksız para basmanın rahatlığı bu. Ne oldu peki sonra? Yüzde yüzleri aşan enflasyon. Hatta gecelik faizler 7 binlere 8 binlere çıktı ve ekonominin üzerine kara basan gibi çöktü. İlaç yok, bez yok ampul yok. Kara borsa, işsizlik, hayat pahalılığı ve her türlü sıkıntı. Sıkıntı çabuk unutuluyor. Hem daha sonra ne yaptılar? Borçlandılar. Öyle borçlanmak ki Türkiye'yi iflas getiren borçlar. Biz, karşılıksız para basmıyoruz, karşılıksız borçlanmıyoruz. Biz her şeyden önce istikrar ihtiyacı olan bir ülkeyiz. Çünkü coğrafyamız çok önemli. Her bakımdan önemliyiz. Şu ülkede erken seçim yapacak bir gerekçe var mı? Kimilerin özel kaprisi ve menfaati doğrultusunda erken seçim mi yapılır. Ama ortalığı karıştırmak için başka bir şey bulamıyorlar. Siyasi istikrar beraberinde ekonomik istikrarı getirir" dedi.
 
Diğer yandan, geçmiş hükümetlerce şeker fabrikalarına yönelik yapılan uygulamaları da eleştiren Bakan Coşkun, "Rahmetli Ecevit döneminde koalisyon şartlarında bir karar almışlar IMF'ye şirin gözükmek için. 7 fabrikayı kapama kararı almışlar. Çünkü zarar ediyordu bu fabrikalar. Biz fabrikaları kapatmadık. Biz, 4 senedir zarardan kurtardık. Ama zam yapmadan kurtardık, verimi artırarak kurtardık, atıl değerleri sermayeye katarak kurtardık. Bir şey daha yaptılar o da özelleştirmek. Ama devlette devamlılık esas. Bir yanlış daha yapmışlar. Türkiye'de ihtiyaçtan çok fabrika var demişler ama 3 fabrikaya da geniş teşvik vermişler. 5 yıl o belgeyi kullanma hakları var. Kriz döneminde ellerinde sermayesi olmayınca fabrikayı kuramadılar. Biz ekonomiyi kurtarınca 'Biz fabrika kurtaracağız' dediler.
Dolayısıyla 3 fabrika devreye girince diğer fabrikaların kota haklarında yüzde 7.8 ile 13 arasında azalma oldu. Onun için biz kimsenin elinden kota almadık. Şartlar böyle getirdi. Buna rağmen herkesin görüşünü aldık ve üretilen fazla pancarı dahi aldık. Traktörleri boş gönderdik ve üretilen fazla pancarı da aldık" diye konuştu.
 
Şeker fabrikalarının özelleşmesiyle ilgili de bilgiler veren Bakan Coşkun, özelleştirmeye sıcak baktığını belirterek, "Bir yanlış anlaşılma olmasın diye özelleştirmeyi durduk. Ama, IMF ile yapılan anlaşma gereği çalışmalar devam ediyor. Fabrikaların özelleşmesinden yanayım. Eğer ülkeye zarar vermiyorsa, daha çok çalışıp daha çok üretiyorsa, çalışanların işini garantiye almışsak özelleştirmeden korkmaya gerek yok. Yeter ki yok pahasına peşkeş çekilmesin" dedi.
 
Bakan Coşkun, konuşmasının sonunda Kırşehir'de faaliyet gösteren yerel bir gazetenin Kırşehir Şeker Fabrikası'nın lokantasına alınan koltukların ve dev ekran televizyonların parasının, fabrikaya yapılan caminin parasından ödendiğine ilişkin sorusu hakkında soruşturma başlatılacağını söyleyerek, "Yerel basına önem ve değer veriyoruz. Bu anlamda teşvik alabilmeleri için KOBİ kapsamına aldık. Kırşehir Şeker Fabrikası ile ilgili de iddiaları noktasında detaylı bir inceleme başlatacağım" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından Bakan Coşkun ve beraberindekiler tarafından Şeker Fabrikası'nın Arıtma Tesisi açılışı yapıldı. Bakan Coşkun, açılış sonrasında Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi'nde de incelemelerde bulunarak, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Kırşehir Kervansaray Oteli'nin da açılışını gerçekleştiren Bakan Coşkun, akşam saatlerinde Kırşehir'den ayrıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2006 Pazar 17:59:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?