4
Mayıs
2024
Cumartesi
KIRŞEHİR

Belediye çalışmalarına destek bekliyor

Kırşehir'in Dulkadirli Belde Belediye Başkanı Selçuk Dulkadiroğlu tarafından Dulkadirli İnli Murat Yeraltı Şehri'nin turizme kazandırılması için başlattıkları çalışmalarda destek bulmadıklarını söyledi.

Kapadokya'nın giriş kapısı olduğu tahmin edilen Dulkadirli İnrli Murat Yeraltı Şehri'nin gün yüzüne çıkıp Kırşehir ve Türk turizmine kazandırılması için gayret gösteren Dulkadirli Belediye Başkanı Selçuk Dulkadiroğlu, beklenen desteği alamadığını kaydetti.

Başkan Dulkadiroğlu, binlerce yıl önceden yeraltına oyulmuş ve yontu sanatının nadide eserini gün yüzüne çıkartmak için 8 yıldır büyük mücadele verdiğini belirterek, "Burası Kapadokya'nın kıymetli bir bölümü. Binlerce yıl önce insanın yeraltında yontularla adeta dans ederek meydana getirdiği, büyük ve ilginç bir yeraltı şehridir. Hitit İmparatorluğu ile Kapadokya Krallığı'nın eyalet başkentliğini yaptığı, Hıristiyanlığın yasaklı döneminde sığınma, savunma, barınma, korunma yeri olarak kullanıldığı da arkeologlarca tespit edilmiştir. Ayrıca, Almanya Berlin Hititoloji Enstitüsü ve Roma Arkeologlar Birliği ile temaslarımız sürmektedir. Dulkadirli Yeraltı Şehri, basit ve sıradan bir mağara olmayıp, resimlerinden ve krokisinden de anlaşılacağı gibi iç ve dış mimarisi insan emeği ile özene bezene yapılmış, planlı ve geometrik çizimlerle gerçekleştirilmiş, eşine rastlanmayan tarihi bir kültür merkezidir. Dulkadirli, Kapadokya bölgesindeki yeraltı şehirlerinin en önemlisine sahip bulunmaktadır. Buradaki yeraltı şehirleri bir 'Yeraltı Şehirleri Sitesi' halinde geniş bir bölgeye yayılmıştır. Tarihi geçmişinin Prehistorik Dönemlere kadar uzandığı tahmin ediliyor" dedi.

60 odalı şehirde, odaların dizaynının geometrik şekillerle bugünkü mimar ve mühendisleri anımsatır güzellikte olduğunu kaydeden Başkan Dulkadiroğlu, "TÜRSAB yetkilileri ile diyalog içinde çalışmaktayız. Halen büyük bir bölümü gün ışığına çıkarılmayı ve ülkemiz turizmine katkıda bulunmayı beklemektedir. Burasının zaman içinde yöre halkı tarafından tavuk çiftliği ve fide yetiştirme gibi amaçlarla kullanılmıştır. Yöre halkının ev yapmak için kayaları dinamitleyerek taş çıkarması ve define arayıcıları tarafından bilinçsizce tahrip edilmesi sonucu bu güzelim tarihi eser her geçen gün daha da zarar görmektedir. Halkın bezirhane, mağara, kervansaray olarak adlandırdığı ve yapılan çalışmalar sonucu 2. katı bulunan yeraltı şehrinin, 3. 4. ve 5. katlarının da bulunduğu ihtimali yüksektir. Dulkadirli Yeraltı Şehri, Kırşehir merkezine 47, Avanos'a 120, Ürgüp'e 140, Ankara'ya ise 167 kilometre uzaklıktadır. Yeraltı kentinin henüz 60 odasına ve 2. katına kadar temizlik çalışmaları ile ulaşılmıştır. Daha birçok katlarına ve yüzlerce odalarına, yeraltı galerilerine, gizli geçitlerine henüz ulaşılamamıştır. Dulkadirli Antik Bölgesi 3 ayrı bölümden oluşmaktadır" dedi.

Medeniyetlerin kazı ve araştırmalarının yapılmaması önemli bir kültür mirasının toprak altında yok olacağını da kaydeden Başkan Dulkadiroğlu, Anadolu'da binlerce tarihi eserin kendi kaderine terk edildiğini de söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2009 Pazartesi 16:19:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?