6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRŞEHİR

Bilim adamlarının Kırşehir çıkarması

Farklı ülkelerden Kırşehir'e gelen bakanlar, Yargıtay üyeleri ve bilim adamları, Cacabey Gök Bilimleri Medresesine hayran kaldı.

Kosava Adalet Bakanı Dr. Altay Suray Recepoğlu, Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun, Gağavuz Başsavcısı Leiçui Gheorgi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda bilim adamı Kırşehir'i ziyaret etti. Heyet, Kırşehir'de ilk olarak Vali M. Lütfullah Bilgin'i makamında ziyaret ederken, ziyaretin hemen ardından da Vali Bilgin eşliğinde Kırşehir merkezde bulunan tarihi mekanları gezildi. Tarihi mekanlar içerisinde en fazla Cacabey Gök Bilimleri Medresesine hayran kalan heyet, daha sonra sırasıyla Aşıkpaşa, Ahi Evran, Ahmedi Gülşehri ve Yunus Emre türbelerini gezdi.

Vali Bilgin, Kırşehir'in önemli uygarlıklara ait izler taşıdığını belirterek, "Kırşehir, özellikle 13. yüzyılda fikirleriyle Anadolu'yu Türkleştiren Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli, Türk dilinin öncüleri Aşık Paşa, Ahmed-i Gülşehri, Süleyman Türkmani ve Yunus Emre, kurduğu medresede astronomi eğitimi verdiren Cacabey gibi Alperenlere ev sahipliği yapmış bir tarih ve kültür şehridir. Böylesine zengin bir kültür mirasının yanı sıra geçmişten günümüze aktarılan tarihi eserleri, doğal güzellikleri, eğitimdeki başarısı, her gün gelişen sanayisi, zengin müzik kültürüne sahip olan Kırşehir'de yurt içi ve yurt dışından gelen bilim adamlarını ilimizde görmekten son derece mutlu oldum" dedi.

Vali Bilgin tarafından ziyaretlerin anısına heyette bulunan üyelere Kırşehir'i tanıtan broşür ve üzerinde Cacabey Medresesinin resmi bulunan kupa hediye edildi. Misafirler adına bir konuşma yapan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, bir tarih ve kültür şehri olan Kırşehir'i ziyaret etmekten dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, "Kırşehir'e gelme kararı yerinde bir karar oldu. Anadolu'nun tarih şehri Kırşehir'de bulunmaktan dolayı bahtiyar olduğumuzu belirtiyor, tüm arkadaşlarım adına Kırşehirlilere teşekkür ediyorum" dedi. Heyet, gezi ve ziyaretlerin ardından Kırşehir'den ayrıldı.

 

iha
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2007 Cuma 18:25:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
YASİN ÇAM IP: 88.231.11.xxx Tarih : 9.12.2007 10:15:09

ÇOK GÜZEL BİR HABER.DUYUNCA ÇOK SEVİNDİM.