2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Bölükbaşı'nın siyasi hayatı kitap oldu

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğretim Görevlisi Fatih Artvinli'nin, Türk siyasetinin duayeni Osman Bölükbaşı'nın siyasi hayatından kesitler sunan, 'Seraba Harcanmış Bir Ömür' adlı kitabı yayınlandı.

Kitap Yayınevi tarafından basımı yapılan kitapta, Osman Bölükbaşı'nın hayatı, Demokrat ve Millet Partileri dönemi, Demokrat Parti-Osman Bölükbaşı mücadelesi, 27 Mayıs'a doğru iktidar-muhalefet ilişkileri, 27 Mayıs dönemi, 27 Mayıs sonrası siyaset dönemi ve Bölükbaşı'nın siyasetten ayrılma nedeni yer alıyor.

251 sayfalık kitapta, 22 Şubat darbesinde Osman Bölükbaşı'nın askerlerin siyasi yapıdaki ağırlığını meşrulaştırma aracı olarak anti-komünizmi kullandığı görüşü dikkat çekiyor. 22 Şubat darbesi sonrasında demokrasi için alınacak tedbirler arasında komünizmle mücadeleyi savunduğuna dikkat çekilen kitapta, anti-komünizmi askerlerle ortak bir payda olarak düşünen Bölükbaşı'nın 12 Mart müdahalesini de anti-komünizm temelinde meşrulaştırdığı ileri sürülüyor.

Diğer yandan, Osman Bölükbaşı'nın siyaset anlayışının en önemli özelliğini kendini merkeze alan, kişisel bir siyaset olarak gören Fatih Artvinli, kitabında Bölükbaşı'nın iktidarları belirli bir siyasi düşünce ya da program etrafında değil, gündelik siyasi gelişmeler karşısında kişisel tepkisi ile dile getirdiğini ifade ediyor.

Kitabın yayınlanmasının hemen ardından görüşlerini bildiren Osman Bölükbaşı'nın oğlu MHP Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Deniz Bölükbaşı, "Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğretim Görevlisi Fatih Artvinli'nin 2004'te hazırladığı, 'Türk Siyasal Hayatında Osman Bölükbaşı' konulu yüksek lisans tezini de bu vesileyle zikretmek isterim. Fatih Artvinli'nin bana da göndermek lütfunda bulunduğu bu tez, babam hakkında bana ulaşan çok değerli bir çalışmadır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2008 Cuma 12:52:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?