2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Büyük marketler esnafı yok ediyor

Kırşehir Bakkallar Odası Başkanı Emin Dulkadir, kent merkezine büyük marketlerin açılmasının ve ekmekte yaşanan kalitesizliğin kendilerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Açıklamalarda bulunan Emin Dulkadir, büyük marketlerin küçük esnaf ve sanatkarı yok etmeye başladığını söyledi. Dulkadir, "Ulusal marketler dediğimiz konular dünya üzerinde iflas etmiştir. O sistemle çalışan ülkelerde sıkıntılar yaşanmaktadır. İflas edilen bir sistemin ülkemizde tekrar hayata geçirmenin hiçbir mantığı yok. Araştırmalarımıza göre hiçbir yerde bu anlamda rahatlatıcı bir ortam yok. 99 bin nüfuslu Kırşehir'de, kent merkezi müsait olmadığı halde ruhsat veriliyor. Biz bunlara karşı değiliz. Ama, bu sistem Kırşehir'i kaldırmıyor. Onun için şehir dışına bir yere konuşlandırmaları daha uygun olacak. Şehir merkezinde 900 üyemiz var ve bu arkadaşlarımıza karşı şehir dışından gelerek kağıdını dahi dışarı götüren bir yapıya nasıl izin vereceksiniz. Esnaf, kendisine sahip çıkılmadığını düşünüyor. Ne yazık ki burada sağlanan birliği ve bütünlüğü bozmaya çalışıyorlar. 900 üyenin temsilcisi olarak bunları söylüyor ve bu duruma 'Dur' denilmesini istiyoruz. Akşama kadar kapımız çalınıyor ve bizlere 'Siz ne yapıyorsunuz. Her yıl bir market merkeze açılıyor' diyorlar. Birileri kendi gemisini kurtarma adına her türlü uygulamayı yapmaya çalışıyor. Bu konu önemli ve yetkililerin bu konuya el atmasını istiyorum. Acil önlem alınmazsa bu şehirde yıllarca esnaflık yapan arkadaşlarımız sıkıntıya girecek" dedi.

Kırşehir'de ekmek sıkıntısının çözülemediğini ileri süren Başkan Dulkadir, "Ekmek konusu çok hassas. Ama, maalesef Kırşehir'de dönemsel olarak kaliteli ekmek yiyemedik. Her dönem aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Sıkıntının kaynağında, ekmek üreten firmaların birliktelik oluşturmaları ve 'Kar etmiyoruz' diyerek gayri resmi birleşme halinde de ortaklarına kar payı dağıtabiliyorlar. Bu durum da katile düşüyor ve rekabet olmuyor. Fiyat konusunda sürekli şikayet vardı ve buna bir düzenleme getirildi. Ama, ne yazık ki çarşı içinde üretim izni verildi ve kaliteden yana şikayetlerimiz var. Bakkal esnafımız müşteri ile birebir muhatap olan kesim. Ben şahit oldum ve 'siz ne biçim ekmek satıyorsunuz' diyerek serzenişte bulunuldu. Biz mahcup olduk, ama ekmeği biz üretmiyoruz. Biz, veresiye yazmakta dahil sadece aracıyız. Temsilciler olarak sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntıyı gerekli yerlere bildirmemize rağmen bir sonuç alamadık. Kaliteli ekmek üretemez ve sunamazsak vatandaş başkaca yerlerde çare arıyor. Çözülemeyecek problem yok. Sadece ortak bir şekilde çalışma şart" dedi.

Ekonomik krizin Kırşehir'de bulunan esnafları büyük sıkıntıya düşürdüğünü kaydeden Dulkadir, "Ülkemizde kendi öz sermayemize dönmediğimiz taktirde bu sıkıntıları aşamayız. İhracat ve ithalat açığını seyrediyoruz ve sıkıntı olduğunu görüyoruz. Üretim yok, tüketim çok. Dolayısıyla ekonomik krizde en fazla esnafı etkiledi. Sabit geliri olanlar pek etkilenmiyor. Ama, esnaf krizden çok etkileniyor. Esnafımız Bağ-Kur ve SSK primlerini yatıramıyor. Krizi birlik ve beraberlik içerisinde atlatacağımıza inanıyorum. Ben değil de biz dersek sorunu çözeriz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 17:18:59
Güncelleme :5 Kasım 2008 Çarşamba 17:22:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Muhammet Demir IP: 85.105.131.xxx Tarih : 8.11.2008 09:10:54

Gerçektende bu şehirde dört marketin mantar gibi biten büyük marketler zincirinden ve onların yaratmış olduğu tekelci rekabetten veya kartelden vatandaş değil ama küçük esnaf zarar görmektedir. Zaten küçük esnafa da o marketlerden birisi mal vermektedir. Ve bağımlılığı kendi lehine olmak üzere dahada arttırmaktadır.