4
Mayıs
2024
Cumartesi
KIRŞEHİR

Cacabey dünya gündeminde

Kırşehir Valiliği ve Ahi Evran Üniversitesi ortaklığıyla, '2009 Dünya Astronomi Yılı Galileo, Bilim ve Gökyüzü' etkinlikleri düzenlendi.

Ahi Evran Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa, Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Ali Alpar konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açış konuşmasını yapan Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Selahattin Salman, kültürü ve tarihi kalıntıları çok olan bir şehre sahip olduklarını söyledi.

Salman, "Kırşehir, tarihiyle bir bilim ve kültür şehridir. Kırşehir, Ahi Evran, Aşıkpaşa, Yunus Emre gibi birçok Anadolu Alperenleri'ne sahip olan, daha birçok Alperen'in de konaklayıp geçtiği gönüller şehridir. Sağımızda solumuzda tarihin önemli izlerini görmekteyiz. Cacabey Medresesi de tarihimizin Kırşehir'de sapasağlam duran en önemli kalıntısıdır. Cacabey, Astronomi geçmişinin en önemli eserlerindendir. Cacabey, Kırşehir'in değil, bence tarihin çok önemli bir kültür mirasıdır" dedi.

Vali M. Lütfullah Bilgin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin temelinin kültür olduğunun altını çizerek, eserlerimize sahip çıkıp bunları nesilden nesile aktarmak gerektiğini dile getirdi.

Bilgin, "Fakat, ne acıdır ki biz bunu çok fazlasıyla yapamadık. Tarihimize ait yazılı metinleri koruyamadık. Birçoğu kayboldu yada çeşitli sebeplerle bulunamadı. Fakat, bu şekilde bulunan tarihi yapılar duruyor. Çok şükür ki, bu yapılar sağlam bir sistem ile yapıldı. Bundan sonraki tarihi eserlere daha çok sahip çıkıp nesilden nesile aktarılmasını sağlamalıyız. İlimiz, yoğun çalışan ve hareketli bir sanayiye sahip değil. Fakat, büyük kültüre sahip. Bu sebeple bu değerlere çok fazlasıyla sahip çıkmalıyız. İşte o büyük değerlerden biri olan Cacabey Medresesi'ni bugün burada inceleyeceğiz. Sadece ben değil, üniversitemizin de bu programın yapılmasında büyük emekleri geçti" diye konuştu.

Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Ali Alpar ise, 2009 Dünya Astronomi Yılı ile Galileo Galilei'nin gökyüzüne ilk kez teleskopla bakmasının 400. yıldönümünün kutlandığını belirterek, bu olayın astronomide birçok gelişmenin yolunu açtığını da söyledi. Alpar, "Kırşehir'de olan ve Anadolu'da Astronomi'nin merkezi sayılan Cacabey' in astronomi bilimi kapsamında her geçen gün önemini arttırmıştır. '2009 Dünya Astronomi Yılı ve Cacabey' konulu bir konferansın Ahi Evran Üniversitesi ile işbirliği halinde yapılmasının çok önemlidir. Buradan destek olan herkese teşekkür ediyorum " dedi.

Yaklaşık 2 saat süren konferans Alpar'ın kendisine sorulan soruları yanıtlamasıyla son buldu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2009 Pazartesi 13:18:18
Güncelleme :16 Şubat 2009 Pazartesi 13:39:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cihan IP: 88.232.84.xxx Tarih : 16.02.2009 23:47:08

sayın vali galileo herkes biliyor bizim insanlarımıza önce BİRUNİ, NASİREDDİN TUSİ,ULUĞBEY,ALİ KUŞÇU ve TAKİYEDDİN gibi değerleri öğretsek... 1000 yıl önce imkansızlıklar içinde kutuplarda gece gündüz süresin keşfeden Türk uzaybilimci Biruni tanımayan veya tanıtılmayan nesil nasıl olurda kendinde uzaya çıkacak özgüveni bulur...Sahi Biruninin hangi yıldönümü  kutladık.....