2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Çiftçi, sebzecilikten para kazanıyor

Kırşehir çiftçisinin buğday, arpa ve pancar üretiminin yanında, alternatif ürün olarak sebzeciliğe yöneldiği ve yüksek oranda hasat elde ettiği bildirildi.

Kırşehir'de özellikle son 2 yıl içerisinde sebzeciliğe olan ilginin arttığı kaydedilirken, yüksek verimli ve ıslah edilmiş 'Hybrid' adı verilen sebze fidelerine talebin aşırı yüksek olduğu kaydedildi.

Çiftçinin 'Hybrid' sebze fidesi ekimi yaptığında 5 kat fazla ürün aldığını söyleyen Ciharyurdu Tarım İlaçları ve Gübre Bayii Yetkilisi Tevfik Cihanyurdu, "Kırşehir çiftçisinin daha verimli meyve ve sebze alabilmesi için yüksek verimli ve ıslah edilmiş, ikilim şartlarına dayanıklı, çeşitli hastalıklara ve strese dayanıklı sebze fideleri tercih etmesi gerekiyor. Kırşehir'in iklim şartları sebze yetiştirmeye müsait değil. Ayrıca, zaten çiftçilerimizde bu konuda fazla bilgilendirilmedikleri için sebzecilikte ve tarımda başarısız oluyorlar. Sebze yetiştirmede en önemli husus ıslah edilmiş sebze tohumları kullanılması, ikinci husus sulama, en önemli noktalardan biri de gübrelemedir. Yani uygun zamanda uygun sulama yapılması, uygun zamanda uygun gübrenin kullanılması çok önemlidir" dedi.

'ALTERNATİF ÜRÜN SEBZECİLİK'

Çiftçilerin sebze fidesi alırken piyasada satılan standart fidelerle Hybrid çeşit fideleri iyi ayırt etmesi gerektiğini kaydeden Cihanyurdu, "Bu konuda hem çiftçinin dikkatli olması hem de Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerindeki bu konuda uzman teknik personelden bilgi alarak bu işe girişmeleri en uygun davranış olacaktır" dedi.

Kırşehir çiftçisinin şeker pancarı ve hububat ekiminde çok başarılı olamadığını da belirten Cihanyurdu, "İklim koşullarının müsait olmamasından dolayı çiftçilerimiz zor günler yaşamakta. Çiftçiler alternatif ürün arayışına girmekteler. Alternatif ürün arayan çiftçilerimize alternatif ürün olarak profesyonel sebzeciliği öneriyoruz. Çünkü, sebzecilik artık para kazandırıyor" dedi.

Hybrid fidelerde 5 kat fazla ürün elde edildiğini vurgulayan Cihanyurdu, "Standart çeşit bir domates fidesinde bir sefer ürün alırken, Hybrid çeşit bir fideden en az 5 kez ürün alınabilir. Bu da demektir ki standart çeşit ile hybrid fide arasında 5 kat verim farkı vardır. Hybrid çeşit bir domatese sezon boyunca uygun gübreleme, uygun sulama yaptığınızda dekardan 4 ton ila 6 ton arasında pazara dayanıklı, kaliteli domates elde edebiliyorsunuz. Standart çeşitte aynı alanda aynı gübreleme ve sulama ile bunun maksimum 5'te biri kadar yani yaklaşık 1 ton domates alabilirsiniz. Sadece domates için değil aynı şekilde biber, patlıcan, fasulye, salatalık ve diğer sebze çeşitlerinde de çiftçilerimizin hybrid çeşit tercih etmesi, başarı oranını ve mahsulü 5 kat artıracaktır" dedi.

'SEBZECİLİKTE GECİKİLMEMELİ'

Uygulamanın son 2 yıldır Kırşehir'in değişik tarım bölgelerinde yapıldığını ve başarılı olduğunu kaydeden Tevfik Cihanyurdu, "Şu anda hybrid sebze fidesi ekip para kazanan birçok çiftçi, tekrar yoğun bir şekilde bizden sebze fidesi talep ediyor. Antalya'da modern seralarda yetiştirilen hybrid sebze fideleri, 1-30 Şubat 2008 tarihleri arasında Kırşehir'den sipariş ediliyor. Her yıl 5 Mayıs'ta Kırşehir'e getirilip çiftçilerimize dağıtılıyor.Gelen fidelerin güvenilirliği ise sertifikasyon belgeleri ve sağlık sertifikaları, Tarım İl Müdürlüğüne bildirilip, denetimleri yapıldıktan sonra çiftçiye sunuluyor. Çiftçilerimiz bu fidelerin güvenilirliğini Tarım İl Müdürlüklerine gelen sertifikasyon belgelerinden ve sağlık sertifikalarından anlayabilir" dedi.

Kırşehir iklimine ve Kırşehir toprak yapısına uygun çeşitler tespit edilerek siparişlerin hazırlandığını vurgulayan Cihanyurdu, çiftçilere teslim edilen fidelerin yetiştirme sezonu boyunca fide firmalarının teknik ekipleri tarafından belirli aralıklarla ekimden başlayarak hasat dönemine kadar sulama, gübreleme ve ilaçlama hususlarında desteklendiğini kaydetti.

Çiftçilerin para kazanması için sebzeciliğin en uygun alternatif ürün olduğunu ifade eden Cihanyurdu, Kırşehir çiftçisinin dışarıya bağımlı kalmaması için hybrid çeşit fidelere ilgi göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2008 Cuma 12:51:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yılmaz paktunc IP: 78.160.11.xxx Tarih : 1.09.2008 21:39:33

üretici hic para kazanamaz ülkemizde ve kırşehirde sistemli üretim yapılmıyor bende üretici olarak bundan şikayetim var işin erbabı yapmıyor herkes bu yolu seçmiş alıyor hazır fide ekiyor bilinçsizce asıl neden hükümetin politikası sistem yok denetim yok başı boş koyun ğibi ne yapacahımızı bilmi yoruz felsefeler aynı zenğini zenğin etmek biz üreticileri zenğine uşak etmek üretici para kazanmaz uşaklık eder atatürk köylü şehirlinin efendisi demiş köylüyü uyutmuş efendi balı kaymahı yiyenmi yoksa hamballık edenmi söyle beyim efendi senmisin yoksa zenğine uşaklık eden ben köylümü yorumlarını beklerim