6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRŞEHİR

Damızlık sığır yetiştiricileri sıkıntılı

Kırşehir'de son bir yıl içerisinde ilgi gören süt sığırcılığının, üreticilerin devletten süt desteğini alamaması nedeniyle tekrar gerilemeye başladığı ileri sürüldü.

Damızlık sığır yetiştiricilerinin hak ettikleri destekleri ve teşvikleri alamamaları nedeniyle süt sığırcılığının gerilediğine dikkat çeken Kırşehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı (KDSYB) Habib Soytek, bankaların çiftçiye kredi verirken aşırı prosedür uyguladığını ve çiftçilerin kredi çekmek yerine damızlık ineğini kurbana verdiğini kaydederek, "Süt sığırcılığı yapan üreticilerin sıkıntısı önceden beri var. Hükümetimizin bu konuda önerisi oldu. Yapılan yazı bildiride, üreticilerin devletten hak ettikleri alacaklarını bankalara temlik göstererek kredi çekebileceği söylendi. Ama, Ziraat Bankasından çekilecek krediler faizli ve bankanın uyguladığı aşırı prosedür nedeniyle çiftçilerimiz krediye müracaat etmek istemiyor. Kendi alacakları paralar için faiz ödemek zorunda kalıyorlar. Çiftçi, sıkıntısını çözmek için birinci sınıf damızlık ineğini yada buzağını kurban bayramında satmak zorunda kalıyor. Süt sığırcılığı noktasında çok iyi duruma gelmiştik. Ama sıkıntı var ve yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle süt sığırcılığı tekrar gerilemeye başladı" dedi.

Süt sığırcılığı yapmak isteyen üreticilerin sayısında büyük artış olduğunu ve Avrupa'ya tohum ihracatı yapılmaya başlandığını kaydeden Soytek, "Bir takım tedbirlerin alınması ve üreticiye hak ettiği desteğin verilmesi gerekiyor. Zaten Türkiye'de damızlık sığır yetiştiriciliği noktasında ciddi manada atılım var ve bundan dolayı Avrupa rahatsız oldu. Şu anda Avrupa'ya tohum ihracatı yapılıyor ve ülkemizde damızlık sığır yetiştiriciliği gelişince birileri rahatsız oldu" dedi. Özellikle teşviklerin ve hak edişlerin üreticiye verilmesi gerektiğine dikkat çeken Soytek, "Üretici yaklaşık 13 aydan beri teşvik alamıyor. Çiftçilik yapan insanlarımız daha önce besicilik yapmaktaydı. Ama son bir yıldır ciddi oranda damızlık işine yöneldiler. Üretim yaptıklarının farkına vardılar ve üyelerimiz her geçen gün artıyor. Köylerimizde süt sığırcılığı arttı ve devam etmesi için acilen desteklerin verilmesi gerekiyor" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 12:42:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gamze çetin IP: 88.224.182.xxx Tarih : 19.12.2007 14:32:57

valla bizim köy toklumen hiç sıkıntı yok geçenip gidiyor ebemgil naparsın eeeeeeee çağre yok yapmayın diyoz kardaş napalım şimdi adamları öldürelim mi? Söyleyim bırakın bay görüşürüz