6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRŞEHİR

Davul-zurna ustaları belgesel oluyor

Türkü ve bozlakların başkenti olarak bilinen Kırşehir'de, ilk defa ustalarla ilgili belgesel hazırlıkları yapılıyor.

Özellikle davul-zurna ustalarının hayatını ve yaşam biçimlerini konu alan belgesel ile ilgili yaklaşık bir aydır çalışmalarını sürdüren İdeal Belgesel Yapımcılık yetkilileri, çekimlerin 2 hafta sonra biteceğini ve 2007 yılının sonunda belgeselin tamamlanacağını kaydetti. Yaklaşık 26 dakikalık belgeselde, Kırşehir'in Bağbaşı Mahallesi ile Kervansaray Mahallesinde yaşayan davul-zurna ustalarının hayatları ve ustalık geleneğinin babadan oğla geçişinin anlatılacağı bildirildi.

Kendi imkanları ile belgeseli hazırlayacaklarını kaydeden belgesel şirketi yetkililerince, " Kırşehir'in en önemli kültür değerlerinden olan davul-zurna ustalarının yaşam biçimleri doğru kanaldan ve doğru bir şekilde Türkiye'ye ve Dünya'ya anlatılmalı. Bu konuda bugüne kadar sadece Kırşehirli davul-zurna ustalarının yaşam biçimlerini ve hayatlarını anlatan başlı başına bir belgesel hazırlanmadığını gördük. 'Kırşehir' denilince kültürel anlamda türkü, bozlak, davul ve zurna akla geliyor. Ama, davul-zurna ustalarının hayatı bugüne kadar hiç bilinmedi. Türkü, bozlak, davul ve zurna geleneğini zor şartlarda yaşatmaya çalışan ustaların hayatını içeren belgeseli hazırlarken dahi yeri geldi mutlu olduk, yeri geldi üzüldük. Belgesel tamamlandığında yayınlanması için hem yerel hem ulusal televizyonlarla görüşmeler yapılacak " dendi.

Belgesel çekimleri için ustaların evlerini ve mahallelerini stüdyo olarak kullandıklarını vurgulayan belgesel film şirketi yetkililerinin, Kırşehirli ustalardan büyük misafirperverlik ve ilgi gördükleri ileri sürüldü. Belgesel çekimleri sırasında Davul Ustası Adem Göçer ile ailesi ve Kervansaray Davul-Zurna Ekibi üyeleri ile röportajlar yapıldığı kaydedildi.

 

iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 16:57:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?