2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

'Dünya Astronomi Yılı' kutlandı

Kırşehir'de Bilim Sanat Merkezi ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 'Dünya Astronomi Yılı' çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Dünyanın ilk gök bilimleri araştırma merkezi ve astronomi merkezi olma özelliğine sahip Cacabey Medresesi'nin bulunduğu Kırşehir'de, Bilim Sanat Merkezi öğrencileri tarafından çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Kültür Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen uzay bilimleri sergisi açılırken, yine uzay bilimleri ile ilgili çeşitli seminerler verildi.

Etkinliklere Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Belediye Başkan Yardımcısı Berat Bıçakçı, Milli Eğitim Müdürü Mesut Ayrıksa, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı. Etkinliklerde ilk olarak 'Uzay Sergisi' açılırken, ardından da uzay bilimleri ile ilgili eğitimlere geçildi.

Milli Eğitim Müdürü Mesut Ayrıksa, Türkiye'de 37. bilim sanat merkezinin Kırşehir'e kurulduğunu söyleyerek, "Kırşehir merkezde ve Kaman ilçemizde bilim sanat merkezleri var. 2009 yılı 'Astronomi Yılı' ilan edilince, Kırşehir astronomide yıllar önce Cacabey ile başlamış ve Cacabey Medresesi'nde bu ilim ve uzay çalışması başlamıştır. Bu büyük ve tarihi olayın Türkiye'ye ve dünyaya duyurulması gerekiyor. Bu bizim için büyük bir fırsattır. İnşallah bu yıl çeşitli çalışmalar yapılacak” dedi.

Etkinliklerde konuşan Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy da, dünyada ilk uzay araştırmalarının Kırşehir'de 800 yıl önce yapıldığını belirterek, "Bizim ecdadımız 800 yıl önce uzay bilimine yönelmiş ve Cacabey Medresesi ve Astronomi Merkezi'ni kurmuştur. 'Yıldızlar nasıl dönüyor', 'Dünyada kaç tane evren var', 'Dünyanın kütlesi ve uzayın derinliği nedir' sorularının cevaplarını aramışlar. Bizlerde bu soruları kendimize sorup araştırma yapmalıyız. Çünkü, dünyanın ilk uzay bilimleri araştırma merkezi Kırşehir'dedir ve bu araştırmayı bizim yapmamız gerekiyor" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından uzay konusunda eğitimlerin ve bilgilerin verildiği konferanslara geçilirken, jelatin kağıttan yapılmış uzay elbiseleri giymiş öğrencilerin de yer aldığı etkinliklerin 2 gün süreceği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 14:41:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?