6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRŞEHİR

Dünyaya oniks taşı ihraç ediyoruz

Mermer işlemeciliği ile ünlü Kırşehir'de, el işlemeciliği ile ortaya çıkarılan oniks taşlarının yurt dışına ihraç edildiği bildirildi.

Kırşehir'de neredeyse bitmiş durumda olan halı dokumacılığına karşın, taş işlemeciliği daha iyi bir konuma gelirken, taş işlemeciliğinin 1944 yılında başladığı öğrenildi. Taş işlemeciliğinin ilk defa 2. Dünya Savaşı sırasında Kırşehir'e yerleşen Alman uyruklu Dr. Frizt Baade'nin öncülük ettiği çalışmalar neticesinde endüstri meslek lisesinde kurulan taş atölyesinde başladığı bildirilirken, şimdilerde 'onyx' adı verilen bu taşların işlendiği atölyelerin sayısı her geçen gün artıyor. Yılda yaklaşık olarak 2000 ton onyx ve mermer taşı işlendiği öğrenilen Kırşehir'de, küçük çapta çalışan 14 atölye bulunurken, taşın ham maddesinin Mucur ve Hacıbektaş İlçeleri ile Tokat ve Afyon'da bulunan mermer ocaklarından sağlandığı bildirildi. El işlemeciliği ile süs eşyası haline getirilen onyx taşların fiyatları 5 YKR ile 1000 YTL arasında değişirken, üretilen ürünlerinin özellikle Antalya, İzmir, Nevşehir gibi turistik bölgelerde satışa sunulduğu ileri sürüldü.

Onyx taşların ihracına da başlandığını kaydeden atölye sahipleri, özellikle Suriye ve Lübnan'a fazla miktarda ihracat yaptıklarını söylediler. Kırşehir taşının tanıtımına destek amacıyla Vali M. Lütfullah Bilgin tarafından Kırşehir'e gelen üst düzey yerli ve yabancı bürokratlara, onyx taşından yapılmış satranç takımı ve vazo hediye ediliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2007 Cuma 17:28:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serhat tokataş IP: 5.46.24.xxx Tarih : 23.05.2013 16:33:19

 iyigünler yaptıklarınız gerçekten güzel bi sorum olacak bende 10cm'ye 5 cm boyunda onyks taşları var 6 adet ben bunların işlemek istiyorum veya işletmek nasıl yapabiliriz?