8
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRŞEHİR

'En sulak' kongre başladı

TÜRKİYE SULAK ALANLAR KONGRESİ KIRŞEHİR'DE BAŞLADI

Bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Sulak Alanlar Kongresi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde başladı.

Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Ahi Evran Üniversitesi iş birliğinde; Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı ve Bozkır Çevre Derneği'nin katkılarıyla düzenlenen "2. Türkiye Sulak Alanlar Kongresi", Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda başladı.

Kongrenin açılış törenine; Vali Mehmet Ufuk Erden başta olmak üzere, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, İl Çevre Orman Müdürü Reşat Karaca, KIR- ÇED Başkanı Mustafa Bağ, SEYGED Başkanı Ömer Çetiner ve davetliler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Salyam; kongreye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını söyleyerek, Türkiye'nin sulak alanlar bakımından çok zengin olduğunu vurguladı. Yanlış yönetim ve bilinçsiz kullanım sonucu kayba uğrandığını dile getiren Saylam, "Bu durum Seyfe Gölü gibi Orta Anadolu'da yer alan sulak alanlarla da görülmekte. 32 üniversitenin konuyla ilgili araştırmaları ve sorumlu müdürlerin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz kongrenin istenildiği ölçüde bilimsel, verimli ve başarılı geçmesini diliyorum" dedi.

Kongrenin ilk konferansını, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nesrin Çobanoğlu verirken, "Biyoetik Biyopolitikalar Açısından Sulak Alanlar" başlıklı konuşmasında, insan ve çevre arasındaki etik ilişkiyi sulak alanlar ekseninde anlattı.

Kongrede; Türkiye'nin sulak alanlar bakımından Bağımsız Devletler Topluluğundan sonra Avrupa ve Orta Doğu'nun en zengin ülkeleri arasında yer aldığı, Batı Paleoarktik bölgedeki 4 önemli kuş göç yolundan 2'sinin Türkiye üzerinden geçtiği ve mevcut sulak alanlarının diğer ülkelerin sulak alanlarından daha önemli olduğu vurgulandı.

Bu arada açılış töreninde başarılı çalışmalar yürüten kişi ve kurumlara 'kamu', 'akademik', 'sivil toplum', 'özel sektör', 'yönetim planı' ve 'basın' başlıkları altında 'Sulak Alana Saygı Ödülleri' verilirken, bazı davetliler organizasyonda aksaklıklar yaşandığını belirterek duruma tepki gösterdi.

2. Türkiye Sulak Alanlar Kongresi; 'Sulak Alanların Ekolojisi ve Hidrolojisi', 'İklim ve Sulak Alanlar', 'Biyoetik ve Biyopolitikalar', 'Sulak Alanlar ve İnsan Olmak' üzere 4 başlık altında gün boyu devam edecek. Kongrede, sulak alanlar ile ilgili bilgi birikiminin artırılması, sorunlara çözüm önerilerinin sunulması ve tartışılması amaçlanırken, mevcut sorunların aşılmasında nasıl bir yol izleneceği bilimsel düzeyde konuşulup tartışılacak.

Kongreye ev sahipliği yapan Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda yüzlerce resimden oluşan resim sergisi de açılırken, katılımcılar son olarak 24 Haziran 2011 Cuma günü, çevre köylerde yaşayanlarla Seyfe Gölü kıyısında düzenlenecek şenlikte buluşacak.

TÜRKİYE SULAK ALANLAR KONGRESİ KIRŞEHİR'DE BAŞLADI
TÜRKİYE SULAK ALANLAR KONGRESİ KIRŞEHİR'DE BAŞLADI
TÜRKİYE SULAK ALANLAR KONGRESİ KIRŞEHİR'DE BAŞLADI
TÜRKİYE SULAK ALANLAR KONGRESİ KIRŞEHİR'DE BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2011 Çarşamba 14:59:03
Güncelleme :22 Haziran 2011 Çarşamba 17:14:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?