2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Ertaş 'Abdal' kültürünü anlatacak

Türk Halk Müziği'nin güçlü sesi Neşet Ertaş, memleketi Kırşehir'de düzenlenecek olan panele katılarak 'Abdal' kültürünü anlatacak.

Belediye Başkanı Halim Çakır tarafından özel olarak davet edilen Neşet Ertaş, yine Belediye Başkanlığı'nca organize edilen "Dünden Bugüne Abdallar" konulu panele panelist olarak katılacak.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Halim Çakır, "Kırşehir, son derece zengin bir folklor ve müzik kültürüne sahip bir bölge. Anadolu'nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında özellikle Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda çok ciddi katkı sağlayan Anadolu Türkmenlerinin ve giderek Ahilerin ve Bektaşilerin katkısı büyüktür. Kırşehir, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran-ı Veli, Ahmedi Gülşehri, Şeyh Edebali'nin, Aşıkpaşa ve Yunus Emre'nin karargah tuttuğu bir yer. Adeta Anadolu'ya ışık Kırşehir'den tutulmuş. Halkın olduğu her yerde onun kopuzu da olmuştur ki. O kopuz da Abdallardır" dedi.

Neşet Ertaş'ın ilk defa panelist olarak kendilerinin düzenleyeceği bir organizasyonla dinleyicilerin karşısına çıkacağını belirten Belediye Başkanı Halim Çakır, "Kırşehir nasıl bir kültür şehri olarak anılıyorsa bu kültür unsurlarından biri de ozan geleneğidir ve bu geleneğin bugünlere gelmesinde abdal ozanların önemi çok büyüktür" dedi.

Abdalların, tarih boyunca Anadolu Türkmenlerinin adeta profesyonel mızıkacıları olduklarını ve kendilerine terk edilen Türk Halk Müziği'nin ve oyun kültürünün doğal taşıyıcıları olduklarını kaydeden Başkan Çakır, "Yüzyılların Anadolu'sunun yaşam tarzını kemanın inceliğinde, boz davulun gümbürtüsünde, sazın tellerinde bugünlere, kaynağından taşımışlardır" dedi.

Düzenlenen panel günü aynı zamanda Kırşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak ta görev yapan Araştırmacı-Yazar Adnan Yılmaz tarafından kaleme alınan 'Kırşehir Örneklemeleriyle Anadolu Abdalları' adlı Kırşehir Belediyesi tarih-kültür yayınları serisi olarak yayınlanacak kitabın kokteyl ve imza gününü de yapacaklarını belirten Başkan Çakır, aynı günün akşamında da Neşet Ertaş'ın Kırşehir halkına ve yurtdışından gelen gurbetçilere açık hava konseri vereceğini belirtti.

18 Temmuz'da Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda saat 14.30'da Belediye Özel Kalem Müdürü Ekrem Öztürk tarafından yönetilecek 'Dünden Bugüne Abdallar' konulu panele, panelist olarak Neşet Ertaş ve Araştırmacı-Yazarlar Baki Yaşa Altınok, Sadık Yalsızuçanlar ve Adnan Yılmaz katılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 13:38:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ELİF SAİNKAPLAN IP: 85.106.234.xxx Tarih : 18.07.2008 14:49:15

BENDE KIRŞEHİRLİYİM VE HERŞEYİYLE GURUR DUYUYORUM .O ANDA ORDA OLMAK İSTERDİM AMA KONYADAYIM.MAALESEF.NEŞET ERTAŞ GİBİSİ GELMEZ BİDAHA SAYGI VE SEVGİLERİMLE..KAMANLI...