7
Mayıs
2024
Salı
KIRŞEHİR

Etçil gümüş balığı korkusu!

HİRFANLIDA, ETÇİL GÜMÜŞ BALIĞI KORKUSU

Büyük bölümü Kırşehir il sınırlarında bulunan Hirfanlı Baraj Gölünde geçimini balıkçılıkla sürdüren vatandaşları, Etçil Gümüş Balığı korkusu sardı.

Hirfanlı Barajı, Kırşehir ile Şereflikoçhisar arasında, Kızılırmak üzerinde inşa edilmiş enerji üretimi ve taşkın kontrolü sağlamak amacıyla kurulmuş bir barajdır. Derinliği 78 metre yükseklikte olan barajda, elektrik enerjisi üretimi yapılmasının yanında çevre halkı tarafından balıkçılık yapılmaktadır.

Balıkçılığa çok uygun ve suyu tatlı olan gölde kerevit, sazan, levrek, kadife, yayın gibi balıkların yanı sıra çeşitli canlı türlerine de rastlanılıyor. Bölge insanın geçim kaynağı olan balıkçılık son zamanlarda etçil bir tür olan Gümüş Balığı yüzünden tehdit altında.

Baraj gölündeki kirlilik, yasak ve yanlış avlanmanın da tetiklediği yok oluşa, göle atılan bazı etçil balık türleri baraj balıkçılığını bitme aşamasına getirdi. Halk arasında 'Kum balığı' olarak bilinen gümüş balığı, Hirfanlı baraj gölündeki diğer balık türlerinin de azalmasına sebep oluyor.

Levreğin havyar atma dönemi olan Şubat ve Mart aylarında levreğin yumurtalarını ve yavrularını yiyerek beslenen ve Türkiye'de sadece Sapanca ve İznik göllerinde bulunan gümüş balığının Hirfanlı'ya nasıl geldiği ya da kimler tarafından bırakıldığı bilinmiyor. Etinden yararlanılamayan gümüş balığının, kahvaltılık cips yapılarak Avrupa Ülkelerine gönderildiği bildiriliyor.

Yaklaşık üç yıldır Hirfanlı baraj gölünden levrek çıkmadığını belirten bölge balıkçıları, önlem alınmadığı takdirde etçil gümüş balığının, diğer balık yumurtalarını ve yavrularını da yiyerek yok edeceğini ileri sürdü. Çok çabuk üreme özelliğine sahip gümüş balığının en geç 2 yıl içinde tüm barajı kaplayacağını savunan uzmanlar, "Birde yasak ve yanlış avlanmalar konusunda ciddi denetimler ve yaptırımlar olması gerekiyor. Barajda balıkçılığın bitmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi de kirlilik, Kayseri ve Kırşehir'den gelen atık sular barajı kirletiyor" dedi.

Etçil beslenen gümüş balığı popülasyonu tehlikeli oranlara ulaşmaması için, bu balığı yiyerek beslenecek etçil ve avcı başka bir balık türünün Baraj Gölü'ne bırakılması gerektiğinin de altını çizen balıkçılar, "Baraja en az 2 yüz gram ağırlığında levrek yavruları bırakılması da başka bir çözüm yolu olarak önerilebilir" şeklinde konuştu.

HİRFANLIDA, ETÇİL GÜMÜŞ BALIĞI KORKUSU
İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2010 Perşembe 13:22:05
Güncelleme :16 Eylül 2010 Perşembe 19:07:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?