6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRŞEHİR

Japon bahçesi büyülüyor

Japonlar tarafından Kırşehir'in Kaman İlçesine yaptırılan 21 bin metrekarelik 'Japon Bahçesi', yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlıyor.

Kaman İlçesi'ne bağlı Çağırkan Kasabası sınırları içerisinde bulunan 21 bin metrekarelik alan üzerine yapılan bahçenin, 1993 yılında yapıldığı bildirildi. Bahçenin, Kalehöyük üzerinde 1986 yılının Mayıs ayında, Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi adına Japon bilim ekibi tarafından arkeolojik kazılara başlanması ve sonrasında Prens Takahito Mikasa'nın Türkiye'ye gelişi anısına Türkiye ve Japonya arasındaki kültürel ilişkileri geliştirmek ve çevrede yaşayanlara dinlenme alanı yaratmak amacıyla düzenlendiği öğrenildi. Bahçenin planının 1988-1989'da hazırlandığı, yapımına 1990-1993'de sürdürülmüş ve 1993 yılının Eylül ayında tamamlandığı öğrenildi. Bahçenin Japonya dışındaki Japon bahçelerinin en büyüklerinden biri olduğu ileri sürülürken, 'Mikasanomiya Anı Bahçesi'nin 'Shakkei' tekniğinde ve ' Kaiyu ' stilinde düzenlendiği ifade edildi.

'Shakkei' tekniğinin, çevredeki doğal manzaradan ilham alınarak yapılan bir düzenleme tekniği olduğu öğrenildi. Bahçede bulunan görevli Japon kişilerden alınan bilgilere göre, 'Kaiyu' stili ise bahçede değişik manzaraların dolaşılarak gösterilmesi anlamına geliyor.

' BİNLERCE BİTKİ VE YAPAY ŞELALE BÜYÜLÜYOR'

Japon Bahçesi'nin, Kaman ve çevresine turizm açısından hareketlilik kazandırması beklenirken, 21 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olduğu bildirilen bahçede, yaklaşık 14 bin adet bodur bitki ve 3 bine yakın ağaç bulunuyor. Japonya'ya özgü ağaç çeşitlerinin yer aldığı bahçede, 3 bin 500 metrekarelik suni göl ve yaklaşık 150 metre yüksekliğinde yapay şelale mevcut. Japon Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından ziyarete açılan 'Mikasanomiya Anı Bahçesi' haftanın her günü ziyarete açık tutulurken, ücretsiz gezilebilen 21 bin metrekarelik bahçede sigara içmekte yasaklanmış durumda.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2007 Cuma 17:24:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hasan Tan IP: 86.91.50.xxx Tarih : 6.11.2007 14:45:17

ben hasan hollandadan yaziyorum japon kardeslerimizin bu yaptiklari park benim gozlerimi doldurdu cok duygulandim bir kirsehirli olarak burda emegi gecen tu japonlara japonca muisana diyorum ve tesekur ederim.